Koldhævede gulerodsboller

Med denne opskrift får du de lækreste bløde og luftige gulerodsboller helt uden en masse arbejde i køkkenet. Bollerne røres ved håndkraft og dejen skal ikke æltes på køkkenbordet. Om morgenen kan man blot tage skålen med dej ud af køleskabet og så har man friskbagt morgenbrød på kun 20 minutter.
Da gulerodsbollerne har en lys og blød hvedekrumme er de favoritter hos mine børn, når det kommer til koldhævet brød. De kan også bruges i madpakken som sandwichbolle.
Husk at du kan følge med på min Instagram (KLIK HER) for nemme og gode hverdagsopskrifter.
Opskrift på koldhævede gulerodsboller (12 stk.)
Arbejdstid: 30 minutter inkl. bagetid + 10-16 timers hævetid
Ingredienser
4 dl koldt vand
1/4 dl solsikkeolie (eller rapsolie)
3 spsk sukker
1/4 pk gær
2 dl tykmælk (eller andet surmælksprodukt)
13-15 dl hvedemel
1 tsk groft salt
1 dl havregryn
1 dl solsikkekerner
100g fintrevet gulerod
1 lille æg
Til pensling: sammenpisket æg
Sådan gør du:
OM AFTENEN:
Kom vand, solsikkeolie, sukker, tykmælk og gær i en røreskål og rør grundigt rundt til gæret er opløst.
Tilsæt nu 5 dl af hvedemelet og udrør det.
Herefter tilsættes solsikkekerner, salt, revet gulerod, havregryn og ægget, og det hele røres sammen til en lind dej.
Nu tilsættes resten af hvedemelet forsigtigt lidt ad gangen (8-10 dl). Tilsæt 2 dl ad gangen og til sidst kun ½-1 dl ad gangen imens du rører med en grydeske. Når dejen samler sig, slipper skålens sider og bliver svær at røre i er den klar. Du skal fornemme at den ikke kan suge mere mel uden at skulle æltes. Så er den perfekt.
Dæk skålen med husholdningsfilm og stil i køleskab i mindst 10 timer.
OM MORGENEN:
Placer dejen i 12 portioner på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug 2 spiseskeer til at fange klumper af dejen med. Pensl dem med lidt sammenpisket æg.
Bag i ovnen ved 200 grader varmluft i 14-16 minutter til bollerne lyder hule, når man banker på bunden af dem.
Hej, tak for god opskrift på lækre boller – dem har jeg lavet flere gange med stor succes! Kan man ved behov (altså manglende plads i køleskabet) lade dem hæve ved stuetemperatur? Og i så fald, hvor længe ca?