Risengrøds-klatkager (+6/9 mdr.)

Koldhævede gulerodsboller

Med denne opskrift får du de lækreste bløde og luftige gulerodsboller helt uden en masse arbejde i køkkenet. Bollerne røres ved håndkraft og dejen skal ikke æltes på køkkenbordet. Om morgenen kan man blot tage skålen med dej ud af køleskabet og så har man friskbagt morgenbrød på kun 20 minutter.

Da gulerodsbollerne har en lys og blød hvedekrumme er de favoritter hos mine børn, når det kommer til koldhævet brød. De kan også bruges i madpakken som sandwichbolle.

Husk at du kan følge med på min Instagram (KLIK HER) for nemme og gode hverdagsopskrifter.

Opskrift på koldhævede gulerodsboller (12 stk.)

Arbejdstid: 30 minutter inkl. bagetid + 10-16 timers hævetid

 

Ingredienser

4 dl koldt vand

1/4 dl solsikkeolie (eller rapsolie)

3 spsk sukker

1/4 pk gær

2 dl tykmælk (eller andet surmælksprodukt)

13-15 dl hvedemel

1 tsk groft salt

1 dl havregryn

1 dl solsikkekerner

100g fintrevet gulerod

1 lille æg

Til pensling: sammenpisket æg

 

Sådan gør du:

OM AFTENEN:

Kom vand, solsikkeolie, sukker, tykmælk og gær i en røreskål og rør grundigt rundt til gæret er opløst.

Tilsæt nu 5 dl af hvedemelet og udrør det.

Herefter tilsættes solsikkekerner, salt, revet gulerod, havregryn og ægget, og det hele røres sammen til en lind dej.

Nu tilsættes resten af hvedemelet forsigtigt lidt ad gangen (8-10 dl). Tilsæt 2 dl ad gangen og til sidst kun ½-1 dl ad gangen imens du rører med en grydeske. Når dejen samler sig, slipper skålens sider og bliver svær at røre i er den klar. Du skal fornemme at den ikke kan suge mere mel uden at skulle æltes. Så er den perfekt.

Dæk skålen med husholdningsfilm og stil i køleskab i mindst 10 timer.

OM MORGENEN:

Placer dejen i 12 portioner på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug 2 spiseskeer til at fange klumper af dejen med. Pensl dem med lidt sammenpisket æg.

Bag i ovnen ved 200 grader varmluft i 14-16 minutter til bollerne lyder hule, når man banker på bunden af dem.

8 kommentarer

  • Tror du det vil gøre bollerne endnu mere lækre at bage dem på bagestål?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Det vil helt sikkert ikke gøre dem ringere 🙂 Så gør endelig det!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kathrine

    Hej, tak for god opskrift på lækre boller – dem har jeg lavet flere gange med stor succes! Kan man ved behov (altså manglende plads i køleskabet) lade dem hæve ved stuetemperatur? Og i så fald, hvor længe ca?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Tak for de pæne ord om opskriften. Dejligt den også kan bruges hjemme hos dig 🙂
      Jeg har ikke prøvet at lade dem hæve ved stuetemperatur. Den lave temperatur skal netop få gæren til at arbejde langsommere. Men hvis du nu har et viktualieskab, skur eller lign hvor temperaturen er nede omkring de 10-12 grader tænker jeg godt den kan hæve der. Blot vær OBS på der ikke kan gå dyr i dejen.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lærke

    Hej, de ser gode ud, og skal prøves! Men er der noget andet man kan bruge en solsikke kerner? Min søn er i en periode, hvor han bestemt ikke vil spise kerner 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Hej Lærke
      Dem kan du blot udelade og erstatte med ½ dl havregryn mere 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Nathalie Jensen

    Tusind tak fordi du deler opskriften – de boller lyder virkelig lækre. Skal man bruge rapsolie eller solsikkeolie? Der står lidt forskelligt i opskriften?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Forstadsmor

      Beklager forvirringen omkring olien – det er rettet til! 🙂 Begge typer olie er smagsneutrale og kan derfor bruges.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Risengrøds-klatkager (+6/9 mdr.)