BARSELSDAGBOGEN: Første måned efter fødslen

Min havekalender: MARTS

I marts kribler det altid i mine fingre for at komme ud og i gang i haven. Det kan andre entusiastiske haveejere nok nikke genkendende til. Men jeg har også bittert erfaret at man her i første forårsmåned skal passe på ikke at lade sig rive for meget med, da der oftest stadig er nattefrost. Så alt det sjove med at sætte krukker og havemøbler frem og plante nyt, det må vente lidt endnu.

Derimod er marts en god måned til at gå i haven og forberede den til alle de sjove ting i løbet af havesæsonen – simpelthen sørge for at den er indbydende at gå til ved at få fejet visne blade sammen, efterse bedene for ukrudtsspirer og lignende.

Kort sagt: at gøre grundarbejdet til at haven bliver så smuk og nem at holde som muligt sommeren over.

Nedenfor finder du en oversigt over de ting jeg gør i haven i marts.

 

Eftergå køkkenhave og kultiver jorden

Gå bede og højbede efter for ukrudtsspirer og rester af afgrøder fra sidste sæson. Vend herefter jorden i bedene godt igennem, så jorden bliver løsnet og kan få luft. Jeg vender også gerne lidt ny næringsrig jord i – f.eks. gødet jord fra plantesække og noget kompost eller jordforbedring.

 

Gøre drivhus forårsklart

Jeg anbefaler naturligvis at man tømmer sit drivhus for planter om efteråret, og derefter rengører det grundigt. Her bør man også vaske drivhuset godt ned og på den måde forebygge at evt. skadedyr overvintrer. Har man helårige planter i sit drivhus – f.eks. en vinplante som jeg har – vil der være en del løvfald fra den henover vinteren. Det fejes sammen, der luftes ud i drivhuset og man kan begynde at stille kapilærkasser osv. frem så det hele er klar. Gør dit drivhus hyggeligt og indbydende til den nye sæson.

 

Lugning omkring bærbuske og kompost/jordforbedring til dem

For at give bærbuskene de mest optimale vækst- og udbyttebetingelser luges der omkring dem. Jeg lægger desuden kompost rundt om dem og giver frisk surbundsjord til blåbærbuske.

Jeg beskærer mine bærbuske i efteråret.

 

Forspiring og indkøb af frø

I marts begynder de forskellige frø for alvor at lande i butikkerne. Hvis man skal have fingrene i nogle specielle sorter kan det anbefales at gå i gang med at indkøbe frøene nu, så du er sikker på at få dem du ønsker.

I marts forspirer jeg aubergine og tomater. I slutningen af marts begynder jeg at så spinat og pluksalat i mit drivhus.

 

Blomster- og stauderbede gåes efter

Lugning af små ukrudtsspirer eller evt. græs der har selvsået sig ind i bedene. Jeg river forsigtigt jorden omkring planterne igennem for blade og kviste og fjerner disse. Jeg lægger et godt lag jordforbedring eller kompost ud i bedene. Så får de masser af næring og jeg holder samtidig ukrudt nede.

De tørre staudergrene fra sidste år venter jeg med at klippe ned til slut marts/start april. De beskytter de nye skud mod kulde, men samtidig vil jeg heller ikke have dem stående så længe at de holder på fugt omkring planten, når vejret bliver lunere. Det kan give risiko for sygdom på de nye skud. Jeg klipper dem ned når jeg er nogenlunde sikker på der ikke længere kommer hård nattefrost.

Kantskæring af græs

Skære kanterne skarpe hvor græs møder f.eks. fliser eller grusområder. Dette gøres med en skarp spade eller en kantskærer egnet til formålet. Jeg bruger en skarp spade og hakker en helt lige linje

 

Græsplænen – gennemgang af plænen og fokus på mos

Tjekke græsplænen for skadedyr som mosegrise og muldvarpe. Generel gennemgang af græsplænen – hvis der er områder der er angrebet af mos kan man overveje at løsne mosset med en rive.

 

Unge buske og træer

Sørg for at der er ryddet for græs og ukrudtsspirer i en radius af 50-60 cm rundt om unge buske og træer. Således stjæler dette ikke næring fra jorden omkring træet/busken og der gives optimale vækstbetingelser til træet/busken.

 

Gå hækken efter for ubudne plantegæster

Udnyt at hækken endnu ikke er sprunget ud og at man nemmere kan komme til ubudne gæster i hækken som brombær, vilde roser, efeu og lign. du ikke ønsker skal overtage hækken. Riv det op med roden eller afskær det så langt nede mod jorden som muligt og træk det ud af hækken.

 

Terrasser og stier med fliser gøres pæne 

Feje for blade, grene og lign. så fliserne ligger helt fri. Fjerne små ukrudtspirerer og mos mellem fugerne. Feje nyt fugesand på.

Har man som jeg mange forskellige områder i haven med fliser, så kan det hjælpe at inddele dem i forskellige mindre zoner, så man tager nogle afgrænsede områder af gangen.

 

Nye drømme for haven? Planlæg nu

Skal der etableres nye blomsterbede i år, sættes hegn, opsættes flere højbede eller anlægges en ny flisesti? Så kan man med fordel starte planlægningen og arbejdet med det nu. Jeg beslutter gerne først på havesæsonen om der skal ske noget nyt i haven i år. Forårsmånederne er behagelige at gå ude og lave det mere “hårde” arbejde i (f.eks. grave græs fri et sted der skal være bed eller bygge et nyt højbed). Læg en plan for de nye projekter og hvilke ting der skal indkøbes til det og hvornår.

 

Frisk området omkring hoveddøren op

Fej foran huset og vask en evt. trappe af. Ryd ud i efterårsplanter i krukker der måske har stået og pyntet henover vinteren, men nu er kedelige at se på. Sæt nogle krukker frem med løgplanter som påskeliljer, perlehyacinter og tulipaner mv.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

BARSELSDAGBOGEN: Første måned efter fødslen