Morgenstykker m. sesam og birkes

System til vasketøjssortering

Alle børnefamilier kender vist til at vasketøjsopgaven kan virke uoverskuelig, og at det kan være svært at følge med og få bund i vasketøjskurven. Når man så beslutter sig for at tømme vasketøjskurven og få bund i det, så skal det jo sorteres. Og så kender de fleste nok også til at man ender med et gulv i badeværelse eller bryggers, hvor alt det sorterede ligger i bunker, men nogle er der ikke helt nok til at køre en vask med måske.

Derfor har jeg i vores hus indrettet en station, hvor jeg har alt vasketøjet organiseret efter måden det skal vaskes på.

Mit vasketøjssystem har gjort hele min vaskerutine nemmere og mere overskuelig.

Jeg tømmer den store vasketøjskurv på vores badeværelse 2 gange ugentligt, hvor jeg sorterer det hele ud i beholdere. Så kan jeg ganske nemt tømme en af dem og komme i maskinen, når jeg har tid til at køre en vask. Så smart!

Mit system til vasketøjssortering

Mit system består af 37 liters sorterabokse fra IKEA og 11 liters samlabokse fra IKEA.

Etiketterne kan findes hos Vild Med Piktogrammer, og her er et hav af muligheder for at vælge etiketter der passer til lige netop ens behov og ønsker for sertering.

 

Det vasker jeg vores tøj ved:

30 grader: skjorter, finere bluser, kjoler og duge/stofservietter, bh’er

40 grader: sokker, bukser, bluser, trøjer, undertrøjer, sportstøj

60 grader: sengetøj, håndklæder, visketykker, rengøringsklude og undertøj

95 grader: stofbleer, stykker til puslepude/bleskift, tøj m. opkast/afføring (man er vel børnefamilie..), karklude brugt i køkken og rengøringsklude brugt på toilet/badeværelse

Håndvask: alt uld og silke

 

OBS: For at undgå udveksling af forskellige bakterier vasker jeg de forskellige tøjkategorier med risiko for dette alene alt efter type, selvom de vaskes ved samme temperatur. F.eks. vaskes viskestykker og rengøringsklude i en vask for sig og undertøj for sig.

“Vaskeguide”-plakat fra Citatplakat

12 kommentarer

 • Helle

  Hej Theresa.
  Tusind tak for at give et indblik i dit system.
  Vi har nu i to år haft fire børn (alder nu på 8,6,3 og 2) og jeg kan nu for alvor mærke, at børnene bliver større og deres tøj fylder mere – især i en vask og på tørrestativet; og det bliver jo nok kun forøget med årene. Jeg har derfor overvejet at skifte vaskesystem og er glad for at læse om dit. Og jeg forstår helt sikkert godt, at dit vasketøj er blevet mere dagligt end ugentligt 😊
  Jeg har indtil nu brugt IKEAs ‘filur’ kasser på 42L i en tredeling (60*, 40* og en ‘blank’ til 30*skåne, sport, uld, hvid osv.), men været meget nysgerrig på en anden inddeling i takt med at mængden vokser. Så jeg tror, jeg vil til at kigge mere på kasser som disse, som også en af mine gode veninder har i sit system, og sorteringsdage i stedet for hver dag.
  Jeg har i et organiseringsprogram i TV set noget om at inddele sin families tøj efter art, altså fx. En vask med bluser, en med bukser osv., at det skulle være smart i flerbørnsfamilier. hvad tænker din organiseringshjerne 😅 om det? Nu er dine børn selvfølgelig også små endnu.
  Er glad for at have fundet din Instagram og uddybende blog/hjemmeside.
  Kh. Helle
  – mor til fire, pt. hjemmegående på femte år, hus på 230 kvm – på landet 👩‍🌾

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Helle
   Lyder til vi har en del til fælles – dejligt du har fundet både min blog og instagram og synes begge er nyttig 🙂
   Jeg vil anbefale dig 6 kasser som jeg har her og de to små i toppen. Så har du 8 kategorier du kan inddele i, og det fungerer for mig. Jeg tænker du må se på hvilke vaske du normalt kører og inddeler tøjet i. Måske en skjortekasse ikke er nødvendig hos dig, men noget andet kunne være mere nyttigt der. Prøv at se på hjemmesiden “vildmedpiktogrammer.dk”, der kan du finde labels til dine kasser – hun har masser af forslag til kategorier til vasketøjssystemet.
   Tak for din besked og for at følge med.
   KH
   Theresa

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Hvad bruger du 11l kasserne til i dit system?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Lise
   De bruges til kogevask (undertøj) og uldvask.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Ser ud til at være et smart system, har dog lige et spørgsmål inden jeg går ud og investere i kasserne.. Kan du godt trække tøjet op af det aflange hul, hvor du putter tøjet i? Eller skal du til at løfte rundt på de øverste kasser når du vil vaske fra de nederste?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Heidi
   Man kan sagtens få tøjet op 🙂 Jeg løfter aldrig kasserne ud (kun når der engang i mellem lige skal støvsuges ovenpå dem).
   Jeg holder en kurv under den kasse jeg skal tømme, og så trækker jeg bare tøjet op og derover i. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Hej 😊🌷 Jeg har længe funderet på hvilken sorteringssystem jeg skulle lave, og hvilke kasser/møbler jeg skulle anvende. Så det var helt perfekt at se disse kasser i brug.
  Jeg har dog et sprøgsmål: er 37 L kasserne nok til at fylde en maskine? Eller har du tøj tilbage i kassen når du har fyldt den?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Mie
   Beklager et MEGET sent svar. Kasserne med 37 liter passer typisk med en fyldt maskine. 🙂 Det eneste hvor jeg deler det i mindre portioner er skjorter og skånevask.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne Jørgensen

  Bruger du evt en tekstilduftspray efter vask eller i skabene? Kan kun finde en på udenlandske hjemmesider.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Hanne
   Nej, jeg bruger ikke duftspray, da jeg forsøger at minimere perfume i vores hjem 🙂
   Jeg oplever ikke at kasserne til vasketøj bliver ulækre eller lugter. En gang i mellem tørrer jeg dem lige af med lidt universalrengøring, hvis jeg synes de trænger til det.
   KH. Theresa

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Shirin

  Hej! Fantastisk system 👏👏👏
  Et dumt spørgsmål her! 😅🙋🏻‍♀️Når du skriver håndvask, betyder det så, at du vasker med hånd eller bruger du håndvaskprogram?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Der findes skam ingen dumme spørgsmål 🙂 Det varierer lidt om jeg gør det ene eller andet alt efter hvilket tøj det er.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Morgenstykker m. sesam og birkes