4 x madpakker (til barnet på 2 år)

Min erfaring med amning – og bedste tips

– REKLAME FOR HUNKEMÖLLER –

Der er ofte ikke noget der fylder så meget hos en nybagt mor, som amningen gør.

Amningen man forsøger at etablere, amningen man føler succes over er lykkes, amningen man kæmper med eller amningen der røg i vasken eller man har fravalgt.

 

Amning eller ej

Lad mig slå fast: Man er ikke en mindre god mor fordi man ikke ammer. Det kan der være mange grunde til, men uanset hvad, så sidder den gode mor ikke brysterne.

Jeg har ammet alle mine tre børn. Dels har jeg haft nemt ved at amme og dels har det været en klar prioritet for mig og noget jeg gerne ville. Amning anbefales, og der er enormt mange fordele og gevinster ved at amme. Det er både Sundhedsstyrelsen og WHO enige om, og jeg er glad for at leve i en tid, hvor amning er normaliseret og også noget man kan få hjælp til, hvis det driller.

Da jeg fødte mit ældste barn som 23-årig, der var amning ærligt talt ikke noget jeg havde tænkt så meget over inden da. Jeg tog det lidt som en selvfølge, at det da nok bare ville fungere. Og det var jeg heldig at det gjorde, og jeg lærte sammen med mit første barn, hvordan amning fungerede bedst for mig. Egentlig er det nok et af mine vigtigste råd; at tro på dig selv og din krop, og at lære sammen med barnet.

Jeg anbefaler at man følger “din ammejordemoder” og “maelkevejen.nu” på instagram for nyttig viden om amning og de udfordringer, problematikker og myter man kan møde i sin amning.

 

Mine bedste tips med tre ammeforløb i bagagen

  • Lad være med at tænke på amning som en eksamen du skal læse op til inden fødsel. Jeg har hørt fra så mange førstegangsfødende der har støvsuget bogmarkedet og internettet for alt hvad de kunne læse om amning. Så kan amningen pludselig blive noget man føler der er en drejebog for og man skal huske en masse teori, når man sidder med baby. Lær i stedet sammen med dit barn.
  • Sørg for ro i starten og masser af tid til hud-mod-hud bare dig og baby. Prioriter det over barselsbesøg. Mærk efter og sig til/fra overfor besøg som du føler rigtigt. Træk dig sammen med baby og gå, hvis du har behov for at søge ro til at amme når der er besøg.
  • Sørg for behagelige ammestillinger og støtte, så du sidder godt. En ammepude kan være en god investering.
  • Drik masser af vand og husk at få noget at spise. Glem ikke dig selv.
  • Køb nogle gode amme bh’er og overvej at de også gerne må være lidt pæne og forme brystet. Det kan være rart at føle sig lidt smart og feminin også selvom man er mor på barsel.
  • Søg hjælp hos sundhedsplejerske eller dedikerede ammerådgivere hvis noget bekymrer dig eller du oplever problemer. Der er masser af hjælp at få og man kan (mod betaling) få en ammerådgiver/vejleder ud der kan hjælpe enormt specialiseret.
  • Tro på at du kan amme.

 

Amning og smerter

Baseret på de fagpersoner jeg følger indenfor dette område (se mine anbefalinger i teksten her), så er fagkundskaben og sundhedspersonale efterhånden ret enige om, at det ikke skal være decideret smertefuldt at amme sit barn.

Så er der noget der ikke spiller ift. hvordan barnet lægges til, sutter eller andet. Det skal IKKE gøre vanvittigt ondt at amme.

Men sådan en lille baby suger altså med stor kraft, og en vis ømhed i starten (især første ammeforløb) tror jeg ikke man kommer helt udenom. Jeg oplevede hvertfald ømhed og mindre smerter ved etablering af den første amning. Men hvis amning er noget man frygter pga. smerter eller man ligefrem græder sig igennem amninger, så skal man  søge hjælp.

 

Amning – hvor længe?

Så længe mor og barn trives med amningen, så giver det mening for mig. Isak ammede jeg i 19 mdr. og Adam i 15 mdr. Jeg håber også at amme lillebror rigtig længe.

 

Invester i gode amme bh’er

Allerede i graviditeten kan det være rart at iføre sig amme bh’er, som er mindre generende omkring brystet, som vokser og er mere følsomt i graviditeten.

Køb et par enkelte amme bh’er under graviditeten og se så an efter fødslen hvilke modeller du stadigt synes sidder godt og om du måske skal op i en større størrelse. Når amningen er veletableret (efter de første par måneder) og brysterne ikke konstant opleves som overspændte, har jeg haft god erfaring med at købe flere bh’er ind. Der kender man sin størrelse i amme bh og så kan man også godt vælge, nogle der er lidt pæne og former brystet, som f.eks. den hvide formstøbte blonde bh jeg linker til ovenfor.

Nedenfor her har jeg linket til flere af Hunkemöllers amme bh’er som jeg synes er fine. Hunkemöller har lige nu rabatkoder på bl.a. deres amme bh’er og bøjlefri bh’er, så man f.eks. kan få 3 bh’er og kun betale for 2 eller vælge at få 50% rabat på bh nr. 2.

Jeg har bl.a. disse to amme bh’er fra Hunkemöller – en hvid amme bh med sløjfe detalje og en hvid formstøbt amme bh m. blonde.

1. Formstøbt amme-bh, Rose, sort // 2. Formstøbt amme-bh, Rose, lilla // 3. Formstøbt amme-bh, Adelaide, rød // 4. Formstøbt amme-bh, Adelaide, sort // 5. Formstøbt amme-bh uden bøjle, Shiloh, grøn // 6. Formstøbt amme-bh uden bøjle, Gracie, hvid

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

4 x madpakker (til barnet på 2 år)