OM: Baby og komælk

Fjern mug og skimmel fra barnevognen

Jeg har tidligere delt frustrationen over at der var kommet skimmel/mug på noget af betrækket på min barnevogn og jordslåede pletter der ikke var til at få af. Problemet er ikke unormalt. De flestes barnevogne står ude året rundt, og selvom det er i skur eller under halvtag, så er luften ofte fugtig i det danske klima, og det giver grobund for mug og at vognen bliver jordslået. Især er problemet udtalt de steder hvor barnet har sine hænder, når det begynder at sidde op i vognen. Har barnet siddet med noget mad og har fedtede fingre der kommer mod betrækket, så kan man også være helt sikker på at der særligt opstår muglignende pletter der.

Som det ses på billederne så lykkedes det mig i dén grad at få betrækket på min Emmaljunga barnevogn rent.

OBS: Guiden benyttes på eget ansvar. Se særlige forhold om brug af produkterne nedenfor i produktgennemgangen. Tjek brug af produkter på et mindre område først og læs altid info på selve produktet. Cilit Bang produktet indeholder klor. Hav god udluftning og sørg for ikke at have børn i nærheden når det benyttes. Hvis du er gravid foreslår jeg du sætter kæresten i gang med rengøringen.

 

JEG HAR BRUGT FØLGENDE PRODUKTER:
– Duftfrit vaskemiddel
– Rodalon, desinficering til tekstiler
– Cilit Bang, mug og skimmelfjerner “zero blackmould” (❗️OBS: dette er et blegende produkt som ikke fra producenten er lavet til tekstiler, det indeholder blegemiddel og kan misfarve mørke tekstiler – men altså også fjerne de jordslåede pletter. Må ikke blandes med andre produkter. Benyttes derfor på eget ansvar❗️)

SÅDAN GØR DU:

1. SKIL BARNEVOGNSKASSEN AD. Start med at skille barnevognskassen ad. Fjern madras og lagen, betrækket på barnevognskassen og kalechen. Tjek hvilke områder der er angrebet af mug/skimmel. Måske er det flere steder end først antaget. Vær også opmærksom på bagsiden af madrassen, som i så fald også behandles.

2. BRUG AF CILIT BANG. Spray de angrebne områder med Cilit Bang. De steder der kun i mindre grad er angrebet kan man tage en smule produkt og fordele med en klud henover. Vær forsigtig med ikke at ramme mørkfarvede dele (hvis yderdelen af betrækket f.eks. er gråt eller sort). Pas også på ikke at ramme overside og metal på kaleche. Lad herefter produktet virke i 2-3 minutter.

3. SKYL. Kom betrækket i vaskemaskinen og giv det et skylleprogram ved lav temperatur (behandl alt ved lav temperatur, 30 grader ca., så det ikke kryber). Kalechen kan du skylle under bruseren. Vær omhyggelig og skyl grundigt så alt Cilit Bang produkt vaskes ud. Tryk forsigtigt vandet ud af kalechen og ret den ud.

4. BRUG AF RODALON. Efterbehandl de angrebne områder med rodalon. Lad det virke ganske kort og skyl så igen som beksrevet i step 3.

5. VASK BETRÆKKET TIL BARNEVOGNSKASSEN. Vask betrækket til barnevognskassen en sidste gang med almindeligt vaskemiddel, så du sikrer dig alt Cilit Bang og rodalon er ude af det.

6. TØRRING. Ret kalechen ud og lad den lufttørre over et tørrestativ. Det samme lader du betrækket til barnevognskassen gøre (ikke noget med brug af tørretumbler..). Næste dag bør det være tørt. Har du gulvvarme på f.eks. badeværelset kan du lade kalechen tørre her, når det meste vand er dryppet af den.

7. STØVSUG BARNEVOGNSKASSEN. Krummer, skidt og snavs har det med at ende i bunden af den, så benyt lejligheden til lige at give den en støvsugning.

8. SÆT DET RENE OG TØRRE BETRÆK OG KALECHE PÅ VOGNEN og kom nyt betræk på madrassen. Din barnevogn er nu fri for mug, skimmel og jordslåede pletter.

21 kommentarer

 • Sofie

  Hvor har du købt black mould sprayen 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Sofie
   De fleste store supermarkeder bør have den (føtex og bilka f.eks.) men jeg har også ofte set den hos Normal eller netto blandt deres varer 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Hej Therese 🙂

  Jeg har fået en brugt Emmaljunga barnevogn af modellen Big Star Supreme. På denne kan man dog ikke tage inderbetrækket af og dermed putte i vaskemaskinen.. Har du nogle råd til, hvordan man i så fald vasker mug/skimmel af?

  Dbh. Amanda

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Amanda
   Min barnevogn er præcis samme model. Du bør kunne tage inderbetrækket af 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Tusind tak for tippet!
  Det er simpelthen så effektivt 🙂
  Jeg tænkte ikke, der skete noget ved at vores Emmaljunga barnevogn fra sidste år stod i garagen her i sommers, men vejret har været både koldt og regnfuldt, så den havde pludselig fået et mildt angreb af skimmel flere steder i barnevognskassen og på overlæderet. Jeg var så ked af det, for vi har virkelig passet godt på den, men med din opskrift er det bare væk nu 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Hey hey 😊
  Hvis der nu er kommet skolder i kalechen .. – så kan man vel ikke undgå at det går igennem til det yderste sorte lag derpå, eller hvordan? 😬

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Line
   Min kaleche er også sort. Den har ikke taget skade, men jeg bruger også kun meget lidt cilit bang produkt på den inderste del og fordeler det med en klud. Prøv at se reel’en med rengøring af barnevogn på min instagram 🙂
   KH Theresa

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Hej, jeg har prøvet din guide, men synes den efterfølgende lugter helt vildt af klor, har du en ide om hvorfor og hvordan jeg evt kan få det væk?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Emma
   Vask igen (uden Cilit Bang) og lad tørre udenfor – gerne en dag med lidt blæsevejr og hvor vejret ikke er fugtigt. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Hejsa 🙂 Det må jeg lige afprøve. Har dog et spørgsmål til kalechen. Kan man få den af ? Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan det kan lade sig gøre 😅😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Emilie
   På nyere barnevognsmodeller kan den klikkes af. Min vogn er en Emmaljunga fra 2015 mener jeg 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Man kan med fordel sprøjte lidt cilit bang i en skål og pensle det på så man ikke risikere at det kommer ud de steder hvor man ikke ønsker misfarvning

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Trine
   Det var da et rigtig godt tip! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Sprøjter du Cilit Bang direkte på stoffet mens det er tørt eller kommer du vand på først? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Christine
   Jeg sprøjter det direkte på. Afprøv på et mindre område først og se hvordan det reagerer. Jeg har ingen problemer haft, men da producenten ikke anbefaler det til tekstiler (det kan blege), så benyttes det på eget ansvar 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frederikke

  Hej,
  Tak for beskrivelsen her. Jeg er ved at rengøre barnevognen, og den er voldsomt angrebet af skimmel. Den har meget mørke pletter, mange steder. Ville du gentage proceduren igen, hvis ikke det hele forsvinder første gang?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Frederikke
   Hvordan gik det med at fjerne pletterne…? Jeg ville muligvis gentage behandlingen med Cilit Bang to gange og så fortsætte resten af “opskriften” derfra. MEN Cilit Bang er meget drøjt og skrapt i brug. Jeg tænker ikke dobbeltbehandling er nødvendigt. Afhængig af hvor slemt angrebet vognen er, så ville jeg overveje om den er til at redde, hvis ikke det går af ved hjælp af ovenstående.
   Håber det lykkes at få den pæn igen.
   KH. Theresa

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Hej,
  Jeg er vildt imponeret over de resultater du viser frem i denne artikel. Men er lidt bekymret. Trænger Cillit Bang ikke så dybt ind, at de smitter af på den mørke overflade på kalechen??? Jeg har et enkelt lille problem på den ene inderside af kalechen jeg gerne vil have behandlet, men betrækket kan jo ikke tages af. Hvordan gør jeg bedst, så det ikke trænger igennem og ind i det mørke stof på oversiden af kalechen?
  På forhånd tak.
  Med venlig hilsen Marianne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Marianne
   Ja der er virkelig solid effekt med disse produkter, og de skal derfor også benyttes med omtanke og man skal grundigt afvaske/skylle.
   Cilit Bang produktet kan rigtigt nok afblege mørke tekstiler og derfor er brug på eget ansvar og man bør være forsigtig. Som du kan se er min kaleche også mørk, og den har ikke taget skade. Produktet skal kun virke ganske kort og du skal ikke gennemvæde kalechen med det. Forsøg at ramme kun det angrebne område og ikke overdosere så det trænger igennem. Produktet er meget drøjt.
   Håber det lykkes for dig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tiana

  Hej. Jeg har lige læst på rodalons hjemmeside, at man ikke må have brugt sæbe på overfladen inden, da rodalon så ikke har den rigtige virkning. Så vil bare sikre mig, at det ikke betyder noget. Jeg skal i gang med min egen barnevogn, igen igen. Havde glemt alt om, at den blev ramt her i vinterperioden selvom den står i skur.

  Vh. Tiana

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Tiana
   Det er rigtigt nok – du må ikke blande rodalon med andre produkter. Så mister det sin virkning. Men du må gerne bruge rodalon på en rengjort overflade hvor alt sæbeprodukt er fjernet. Det vigtige er bare at du ikke anvender den samtidig med sæben.
   Og ja, det her fugtige vejr rigtig slem ved vognene. Jeg skal også have givet vores søskendevogn en rengøring snarest.
   Håber du får din vogn ren og pæn 🙂
   KH
   Theresa

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OM: Baby og komælk