Hjemmepasning: Find en legestue (eller lav en selv)

Rengøring af glaskeramiske kogeplader

På alle slags komfurer/kogeplader vil der efterhånden samle sig madrester og snavs fra når der laves mad til familien. I dette blogindlæg skal det handle om, hvordan man gør glaskeramiske kogeplader rene.

Mad der spildes på den varme glaskogeplade vil lynhurtigt brænde sig fast, og koger vandet over i en gryde med pasta, så kan man være sikker på, at der danner sig aflejringer af vandet på kogepladen. Disse vil ofte vise sig som ringe eller cirkler omkring og på selve den del af pladen, der opvarmes.

En god glasskraber er en god idé at have liggende, så man når uheldet er ude lige kan tage det værste af sin kogeplade. Derudover er en grundigere rengøring, hvor den glaskeramiske plade renses helt af, en god idé fra tid til anden, når pladen er blevet for grim at se på.

Du kan heldigvis – nemt og uden knofedt – gøre din glaskeramiske kogeplade skinnende ren som på billederne i indlægget her. Og endda helt uden dyre specialrengøringsmidler eller skrap kemi, men blot ved brug af ganske få ting, som du sikkert allerede har i dit køkken.

Dette bruges til at fjerne fastbrændte madrester og almindelig snavs.

Lime eller citron er effektivt til at fjerne aflejringer af vand der er kogt over.

 

Tid: ca. 45 minutter (du skal kun foretage dig noget ca. 15 minutter af tiden)

Du skal bruge:

Koncentreret opvaskemiddel

Natron

En lime eller citron

3 viskestykker

2 klude (heraf gerne én i mikrofiber som polerer let)

En rengøringsspand

En opvaskesvamp (OBS ikke bruge den slibende side – kun den bløde)

Evt. lidt køkkenrulle (til at fjerne og samle natron med efter brug)

 

Sådan gør du:

VIGTIGT: Den glaskeramiske kogeplade skal være helt afkølet før du går i gang.

Fyld ca. 1 liter lunken-varmt vand i en spand og tilsæt hvad der svarer til 1 spsk opvaskemiddel (tag det bare på øjemål – det kommer sig ikke så nøje). Bland godt sammen så vandet skummer en smule op og læg nu to viskestykker ned i vandet så de vædes helt.

Drys et gavmildt lag af natron udover hele glaspladen. Jeg bruger 1½ dl til min. Fokuser især natronen omkring de områder der er meget beskidte.

Tag nu viskestykkerne op af spanden ét af gangen og tryk noget af vandet ud. De skal være gennemvåde men ikke dryppe af vand. Placer viskestykkerne over natron og kogeplade, så de dækker den helt. Lad virke i 20-30 minutter alt efter hvor snavset pladen er.

Fjern herefter viskestykkerne og massér natron rundt med den bløde side af en opvaskesvamp, så snavs og skidt løsnes helt. Saml til sidst alt natron samme sted på pladen og brug noget køkkenrulle til at samle det op med, så det kan smides ud.

Afvask hele glaspladen med rent vand og tør efter med et tørt viskestykke.

Kig nu efter om der er områder – især omkring selve kogepladerne – der har hvidlige/matte aflejringer.

Skær en lime/citron over og pres saften ud over aflejringerne. Lad virke i 10 minutter. Afvask med rent vand og poler til slut med en mikrofiberklud.

5 kommentarer

 • Kitt Olsen

  De der aflejringer kommer ikke af, har du nogen tips? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Kitt
   Jeg ville i så fald benytte en glasskraber ganske forsigtigt og derefter behandle igen med en syre som lime/citronsaft og gerne lade det virke lidt længere tid. Hvis det er de hvide aflejringer der fortsat er der, så skyldes det nemlig ofte genstridigt kalk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette

  Hej Theresa
  Jeg har nu forsøgt at rense den grimme belægning på en af lige zonerne på min induktionskogeplade. Øv, den grimme belægning på kogezonen forsvandt desværre ikke. Og belægningen ligner fuldstændig den på dine billeder. Kan jeg gøre andet for at få belægningen væk?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  I stedet for at købe en frisk lime eller citron, kan man så anvende citronsaft til at fjerne aflejringerning? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Camilla 🙂
   Det kan du hvertfald. Det er den syre der er i citrussaften, som giver effekten.
   KH. Theresa

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmepasning: Find en legestue (eller lav en selv)