Forspiring og dyrkning af tomater (begynder introduktion)

Hovedrengøring: Vaskemaskine

Undgå dårlig lugt fra din vaskemaskine og forlæng maskinens levetid ved at give den en hovedrengøring engang i mellem. En vaskemaskine der ikke bliver rengjort vil med tiden få problemer med til- og afløb af vand. Det kan betyde at maskinen ikke kan pumpe vandet væk eller melder diverse fejlkoder. Og ja, så er der jo det at en snavset og lugtende maskine heller ikke vasker tøjet ordenligt rent og at dårlig lugt kan sætte sig i tøjet.

Vaskemaskinen er et meget fugtigt miljø, hvilket i sig selv giver grobund for bakterier.

Generelt er det godt at lade låge og sæbeskuffe stå åben, når maskinen ikke er i brug, så der kan cirkulere luft og maskinen tørre. Derudover er det en god idé mindst en gang månedligt at køre en kogevask på 90 grader, så maskinen desinficeres. Jeg skyller desuden månedligt sæbeskuffen og tjekker at trevlesi og gummiliste ikke har fremmedlegme (f.eks. mønter, ting børnene har haft i lommerne osv) siddende.

Hver 3. måned får maskinen en hovedrengøring, som indlægget her skal handle om. Med hovedrengøringen kommer du helt tilbunds med rengøringen af din vaskemaskine.

Måske har du på de sociale medier set udenlandske videoer, hvor en person rengør sin maskine ved at tømme bagepulver og eddike ud i den eller ved at smide opvasketabs i tromlen og køre et program. Jeg er meget af den holdning, at ting skal bruges til det de er beregnet til, og man kan risikere at metoderne der ingen virkning har eller ligefrem gør skade. Opvasketabs har en fedtopløselig effekt, hvor vi med rengøring af vaskemaskine gerne vil have noget effektiv afkalkning. Jeg anbefaler, at man bruger produkter beregnet til vaskemaskine, for at sikre at der ikke sker skade på maskinens dele. Se hvilke produkter jeg anbefaler længere nede i opslaget.

OBS: Tjek altid brugsanvisningen for din maskine om der er særlige forhold der gør sig gældende for rengøringen af den. Feks om der anbefales specifikke produkter eller frarådes specifikke midler.

Tid: ca. 30 minutter (+ den tid det tager at køre et vaskeprogram)

Du skal bruge:

Koncentreret opvaskemiddel

Klar lagereddike

Universalrengøring

Vaskemaskinerens

Rengøringsklude

Rengøringssvampe

Viskestykke

Håndklæde

 

Sådan gør du:

1. Sørg for maskinen er slukket. Lav en blanding af 2 dl klar lagereddike og 4 spsk opvaskemiddel.

2. Afvask lågen indvendigt i blandingen. Brug en blød svamp. Afvask med vand og aftør. Er der meget kalk på lægen, så kan du lade blandingen sidde lidt og vente med aftørring til senere. Afmonter sæbeskuffe. Skyl den og rengør den med eddikeblandingen. Skyl igen og aftør. Lad den tørre på et viskestykke. Den behøver du ikke montere igen før til aller sidst.

3. Væd en ren rengøringssvamp i eddike og rengør rummet til sæbeskuffen. Vær særligt OBS ved vandtilløbet hvor der ofte samler sig kalk. Det kan skumme en del op, da der sidder sæberester i rummet. Aftør til sidst rummet med klud.

4. Aftør maskinens gummiliste med eddike på en klud.

5. Luk vandet af maskinen (der sidder typisk en lille slange til dette udvendigt ved trevlesien). Brug en skål, som du lader vandet løbe over i. Hav et håndklæde under, da man kan være uheldig at der kommer meget vand. Afmonter herefter trevlesien. Hav et håndklæde under slangen fra før, da der stadig kan komme lidt vand. Fjern nu evt. fremmedlegmer som mønter, pinde og andet fra trevlesi og rummet ved den. Rengør trevlesien i eddikeblandingen og aftør den inden den monteres igen.

6. Rengør maskinens front i universalrengøring og vand med en mikrofiberklud.

7. Afslut med at montere sæbeskuffen igen og køre en vask med vaskemaskinerens. Jeg bruger en variant fra Dr. Beckmann, men der findes mange lignende produkter.


1. Vaskemaskinerens, Dr Beckmann (jeg bruger denne til let snavset maskine ved hovedrengøring hver 3. måned)

2. Vaskemaskinerens med eddike, Dr Beckmann (jeg bruger denne ved meget synligt kalk ved hovedrengøring hver 3. måned)

3. Kraftfuld vaskemaskinerens, Dr Beckmann (kan bruges hvis der er opstået meget dårlig lugt fra maskinen)

4. Vaskemaskinerens tabs, Dr. Beckmann (jeg bruger nogle gange disse i mellem hovedrengøringerne)

3 kommentarer

 • Mette D

  Tak for en super fin rengøringsguide 🙂
  Jeg har dog et lille tip, jeg synes ofte det bliver noget værre vandpjaskeri når jeg tømmer min maskine for vand. Så jeg tager faktisk en ble og ligger under, den suger alt vandet og er jo let at kassere derefter 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Tak for guide 😊 Bruger du en hel Dr. Beckmann vaskemaskinerens ved hver rengøring?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Forstadsmor

   Hej Mette
   Jeg bruger ½ eller 1 flaske pr. gang afhængig af hvor beskidt jeg synes maskinen er 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forspiring og dyrkning af tomater (begynder introduktion)