System til affaldssortering

Aftensmadsretter under 35 kr.

Med de stigende fødevarepriser er rigtig mange familiers madbudget under pres. I hverdagen tilstræber jeg at lave budgetvenlige retter og på den måde holde madbudgettet under kontrol – så kan vi bruge lidt mere på lækre middage i weekenden.

I dette indlæg kan du finde 4 opskrifter på hverdagsmad til 2 voksne og 2 børn – alle til under 35 kr. I princippet har du her aftensmad til 4 hverdage for kun 140 kr. Alle er velsmagende og nemme retter der også tager max. 35 minutter at lave.

OBS: Grundet inflationen kan man se at nogle af priserne på råvarerne varierer lidt selvom der er tale om samme vare (f.eks. hakkede tomater der er steget fra 4,50 til 5,95 kr.). Dette skyldes at opskrifterne er udgivet på min instagramprofil i løbet af de seneste 6 mdr. og inflationen altså har påvirket priserne lidt. 

 

Veggiewraps m. creme fraiche

INDKØB
– Økologiske sorte bønner, Rema1000
– Texmex tortillas, Rema1000
– 18% creme fraiche 250g, Karolines Køkken (du skal kun bruge halvdelen)
– 1 stor tomat, løsvægt køb
– 1 øko squash

BASISLAGER
– 1 spsk olie
– 1 løg
– 1 fed hvidløg
– 2 spsk ketchup
– 1/2 tsk spidskommen
– Salt og peber

EVT. RESTER
Tilføj gerne salat, agurk, tomat, peberfrugt, revet gulerod eller hvad køleskabet lige byder på. Ikke et krav – wrapsene er gode selvom grøntskuffen er tom.

SÅDAN GØR DU:
Varm en mellemstor gryde op og tilsæt olie, hakket løg, spidskommen og presset hvidløg. Svits det hele af ved god varme og skru så ned til medium varme. Hæld lagen fra bønnerne og tilsæt dem sammen med fintrevet squash, hakket tomat og ketchup. Bland det hele godt sammen og lad det simre i ca. 10 minutter inden du smager til med salt og peber.
Lun pandekagerne i mikroovn eller pakket ind i staniol og på en brødrister. Server med cremefraiche til og evt. grøntrester fra køleskabet.

TIPS! For 2,50 kr mere kan du udskifte hvedetortillas med en fuldkornsversion. Du kan også servere lidt ris eller bulgur til retten for ekstra mæthed.

 

Pasta serrano

INDKØB
– Serranoskinke, 4 skiver
– 500g frisk pastabånd
– 1 dåse hakkede tomater

FRA BASISLAGER
– 1 fed hvidløg
– 1 løg
– 1/2 tsk sukker
– Olivenolie eller anden stegeolie
– Salt og peber

EVT RESTER
100-200g grøntsager af hvad du lige har (squash, aubergine, gulerod, peberfrugt, overmodne tomater et gode i denne ret).

SÅDAN GØR DU:

Rist parmaskinken sprød i ovnen ved 200 grader varmluft. Pas på den ikke får for meget. Lad den afkøle.

Varm en lille gryde op og tilsæt olie. Hak løget og pres hvidløget og kom det deri. Steg til løgene er bløde og tilsæt nu gerne grøntsager for en sundere og endnu lækre pastasauce. Jeg har her brugt aubergine og squash. Gulerod/squash rives. Aubergine, tomat og peberfrugt skæres i tern. Steg med sammen med løgene til det hele falder lidt sammen og tager farve.

Tilsæt hakkede tomater og sukker og bland det hele godt i gryden og lad simre et par minutter. Tag gryden af varmen og giv nu det hele en tur med stavblenderen til du har en cremet tomat-grøntsagsauce. Smag til med salt og peber, men undersalt en smule, da der jo kommer serranoskinke på ved servering og det også er lidt salt.

I en gryde koges pastaen efter anvisningen, og pasta vendes med saucen.

Smuldr serranoskinken udover og server.

TIPS! Hvis du nu har en rest fløde, lidt parmesanost (eller anden tør ost) og/eller balsamico, så kan du naturligvis også smage din pastasauce til med dette og gøre den endnu lækrere. Du kan også pynte retten med lidt frisk basilikum. Man kan også købe et af supermarkedets billige flutes og servere til, hvis man synes der skal være lidt ekstra mæthed i måltidet.

 

Kartoffeltærte m. skinke og forårsløg

INDKØB
– Grov tærtedej
– 250g vej-selv kartofler
– Sandwich skinke
– Forårsløg

FRA BASISLAGER
– 2,5 dl mælk
– 3 spsk hvedemel
– 3 æg
– 1 tsk smør eller olie
– Salt og peber

EVT. RESTER
Gør retten endnu grønnere ved at tilsætte lidt revet squash eller grovsnittet spinat, hvis grøntsagsskuffen byder på det. Du kan også erstatte noget af mælken med cremefraiche hvis du har det. Lidt revet ost er også oplagt at komme i, hvis du har noget mozzarella, gouda, emmentaler eller lign.

SÅDAN GØR DU:
Skræl kartoflerne og kog dem. Smør et tærtefad og kom dejen i. Skær kartoflerne i tern og kom dem i sammen med snittet forårsløg og skinken skåret i mindre stykker. Fordel fyldet jævnt og overhæld med en mix lavet af ingredienserne fra basislager. Kom i ovnen ved 180 grader varmluft.’ I 35 minutter. Sluk for ovnen og lad tærten stå i eftervarmen i 15 minutter inden den serveres.

TIPS! Tærten kan serveres med gnavegrønt eller salat af hvad køleskabet lige byder på, men den kan også spises bare som den er.

 

Tomatsuppe m. suppehorn

INDKØB
– 2 dåser hakkede tomater
– Tomatpuré
– Rød peberfrugt
– 18% creme fraiche 250g, Karolines Køkken (du skal kun bruge halvdelen)
– 1 pose af Remas suppehorn (du skal kun bruge en tredjedel)

BASISLAGER
½ terning grøntsagsboullion
Sukker
Balsamicoeddike (kan udelades)
1 løg
2 fed hvidløg
Olie at stege i
Salt og peber

SÅDAN GØR DU:

Varm en gryde op med et par spsk olie (olivenolie, solsikkeolie eller lign). Snit løget og steg det i olien sammen med presset hvidløg til løgene er klare. Snit peberfrugten og kom ved og lad stege med i et par minutter. Kog ½ liter vand i en elkeddel og bland vandet i en lille kande med den halve bouillionterning.

Tilsæt de hakkede tomater, tomatpuré og boullionvand til gryden og skru ned til lav-medium varme. Lad småsimre delvist under låg i 15 minutter. Rør godt på bunden løbende.

Imens suppen koger så kan du tilberede suppehornene. Herefter blendes suppen godt igennem med en stavblender og smages til med sukker (ca. 1 spsk, men prøv dig frem), lidt balsamicoeddike (kan udelades) og salt/peber. Server med suppehorn og cremefraiche til.

TIPS! Hvis du har en rest fløde (eller måske terninger af fløde i fryseren) kan du tilsætte lidt af det til suppen for ekstra cremethed. Endeskiver af gammelt brød kan smøres, skæres i tern og bages gyldne i ovnen og så har du hjemmelavede brødcroutoner til din suppe. Man kan også vælge at supplere opskriften med et af de billige flutes fra supermarkedet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

System til affaldssortering