Togtur med børn - mine bedste tips

Mor til 4: Svar på alle jeres spørgsmål

Som jeg deler dette indlæg tæller børneflokken herhjemme 5 mdr, 2 år, 4 år og 8 år. Det er fire drenge vi har.

I forrige uge holdte jeg en spørgerunde på min instagram-profil med temaet “spørg mig om det at være mor til 4/en familie med mange børn”. Og der kom overvældende mange spørgsmål.

Derfor har jeg samlet svarene til jer i dette indlæg. Nogle spørgsmål har jeg kopieret direkte ind og svaret på her, andre har jeg lagt lidt sammen fordi de handlede om det samme. Husk at du også kan læse mine svar på tidligere spørgerunder med andre temaer. Dem kan du klikke ind på herunder.

 

Det at have 4 børn

Hvor meget hårdere er det at gå fra 3 til 4 børn? Hvad er den største forskel eller udfordring?

Der er blevet spurgt enormt meget ind til netop dette – hvordan det er at gå fra 3 til 4 børn. Og egentlig også hvordan det er at gå fra 1 til 2 og fra 2 til 3. Derfor er jeg også netop begyndt at skrive på et blogindlæg der KUN handler om mine tanker og oplevelser med dette. Et kort svar til spørgsmålet her vil dog være, at jeg synes det med 4 børn bliver en livsstil. Når man “kun” har et eller to børn, så kan man som forælderpar ligesom tage en hver. Det er ikke en mulighed nu. Så den mest markante forskel må være, at børnene nu virkelig er i overtal og man må gå fra mandsopdækning til zoneopdækning på børneflokken. Den største udfordring er nok netop det – at der er situationer, hvor hænderne føles få.

 

Hvad var jeres tanker om aldersforskel mellem børnene? 

Det er ikke altid man selv kan bestemme, hvor lang tid der skal være mellem børnene. Vi er heldige og taknemmelige for at have fået fire børn. Men som så mange andre kvinder, så har jeg også oplevet, at tidlige graviditeter ikke klarede sig. Dét har lært mig, at man sagtens kan have ønsker og forhåbninger til, hvor langt der skal være mellem børnene .. eller hvor mange man skal have .. men at det i sidste ende ikke er noget vi er herre over selv.

 

Har børnene glæde af hinanden allerede nu?

JA! Dette er en af de største glæder ved en stor børneflok. Der er altid en legekammerat i nærheden. De leger og hygger sammen på kryds og tværs alle sammen.

 

Hvordan får I økonomien til at hænge sammen? Kan du leve af insta ift. at gå hjemme?

For mig er økonomi et ret privat spørgsmål, men jeg forstår godt at der bliver spurgt. For vores samfund (beskatning og moderne livsstil) gør det ikke let at finde råderum til at den ene forælder kan gå hjemme.

Når man ønsker at gå hjemme, så er det selvsagt vigtigt at økonomien er bæredygtig ift. dette ønske. At man ser på sine indtægter og så indretter udgifterne derefter.

Hjemme hos os fungerer det sådan, at min mand forsørger os. Da jeg begyndte at gå hjemme for år siden, der var det ikke fordi jeg havde mulighed for at leve af min instagram/blog eller bidrage ligeværdigt til vores økonomi derigennem. Det var aldrig en plan. Jeg havde under 1.000 følgere dengang, så jeg var på ingen måde influencer. Den dag i dag har jeg mere end 85.000 følgere og en endnu højere månedlig rækkevidde på min profil. Men det er forsat min mand, der forsørger os. Jeg er kun deltidsinfluencer. Husk på at jeg altid har minimum 2 børn hjemme (som er helt små) og ofte står med 3 eller 4 børn selv. Mine opslag på instagram skal passes ind med det.

 

Hvordan får du overskuddet til at komme ud af døren med så mange børn og faktisk lave noget? Bliver du ikke stresset af at stå med sådan en flok, når man er ude blandt andre?

Jeg tror, at det har været en gradvis tilvænning, jo flere børn der er kommet til. Jeg har lært efterhånden og er vokset meget i min rolle og min ro i moderskabet. Der kan selvsagt godt være meget pressede situationer, når man er ude selv med så mange børn, men jeg hviler i det og husker på at gøre det så godt jeg kan. Og at hvis det ikke går, så kan man tage hjem igen.

 

Føler du at det hæmmer dig/jer ift. f.eks. at tage på ferie når man har så mange børn? Er der tid til at børnene også kan have fritidsaktiviteter?

Det er klart at spontaniteten forsvinder lidt, når man har 4 børn og de mindste er så små. Det kræver en del planlægning og pakken at tage hjemmefra flere dage, men jeg har den indstilling, at der som hovedregel ikke er noget man ikke kan planlægge sig ud af. Vi tager på ferier, men nok ikke så meget som i børnefamilier med 2 børn.

Fritidsaktiviteter er vi ikke nået så meget til endnu. Jeg har læst hos andre større familier, at man der har en “regel” om, at hvert barn kan gå til én ting ad gangen. Jeg kan godt se, at det bliver en presset hverdag hvis hvert barn vil gå til 2-3 forskellige ting om ugen.

 

Hvordan jonglerer du at være der nok for dem alle? Så alle børn føler sig set?

Det er én af de ting, som jeg har måtte nå frem til en erkendelse af: Jeg kan ikke være der lige meget for hvert barn alle dage. Min tid og nærvær kan ikke fordeles i puljer af 4 x 25 %. Jeg ser fra dag til dag, hvad der er behov for, og så  laver jeg løbende aktiviteter eller har samtaler en til en med hvert enkelt barn. Vi bruger også meget som familie at dele os op, og f.eks. tage på ture med kun 1 eller 2 børn.

 

Hvor længe skal børnene hjemmepasses? Dine overvejelser om at lade hjemmepasset barn starte i børnehave?

Jeg skal hjemmepasse så længe der giver mening for os som familie og for det enkelte barn. Jeg er ved at skrive et selvstændigt blogindlæg om netop dette emne, så det vil man snart kunne læse meget mere om herinde.

 

Hvordan er hverdagen med at hente og bringe så mange børn? Tidsforbrug og logistik for det?

Jeg har for ikke så længe siden udgivet en reel på instagram, hvor jeg fortæller lidt om det med at komme afsted med så mange børn. Den kan man finde på min instagramprofil. Vi har et barn i skole, et i børnehave og 2 der er fuldtid hjemme hos mig. I hente-bringe situationer har jeg enten 3 eller 4 børn med. Det tager en del længere tid i selve afleveringssituationen, fordi jeg jo selvsagt ikke kan lade de to mindste sidde udenfor en børnehave selv i en klapvogn. Så det er et større følge jeg altid har med mig rundt.

 

Har du haft nogle hårde graviditeter?

Nej, det har jeg ikke haft. Og i så fald havde jeg nok heller ikke valgt at gennemgå fire graviditeter. Jeg vil dog sige, at jeg godt kan mærke, at min krop har været tiltagende mærket for hver graviditet. Den fjerde graviditet var ret hård, fordi vores seneste 3 børn er kommet ret hurtigt efter hinanden. Så min krop har kun nået at restituere meget lidt. Derudover havde jeg en 3-årig og 1-årig hjemme fuldtid imens jeg var højgravid. Der er ikke noget der hedder at gå på barsel som hjemmepasser-mor.

 

Praktiske råd til at gå fra 2 til 3 børn (fra en mor der er meget nervøs for den omvæltning)?

Tag imod den hjælp du kan få. Sig til og fra i forhold til dine egne behov. Mærk efter hvordan du har det og hvad du har behov for særligt den første tid. Tag tingene som de kommer, og tro på det nok skal gå. Accepter at nogle ting vil tage længere tid (f.eks. at komme ud af døren), men glæd dig til din lille flok som får så stor glæde af hinanden.

 

Kan du anbefale at have 4 børn? De fleste “nøjes” jo med 2 i dag.

Jeg vil sige, at man skal gøre sig bevidst om, at det er en livsstil med så mange børn. Man bliver “dem/den med de mange børn” og det sætter nogle begrænsninger for friheden for mor og far. Det er bare sværere at bede nogle om at passe 4 børn, så ens frihed til tid alene som par, den indskrænkes. Omvendt så er det også en kæmpe gave og glæde at se børnene sammen. Der er en helt anden dynamik mellem børnene, oplever jeg. Jeg trives med det. Jeg elsker at være mor til 4, men man skal gøre sig bevidst om, at det kræver en del. De her år med så mange små børn, der ville det for mig være svært at arbejde også ud fra praktik, logistik og tid. Børns sygedage, tandlægebesøg, lægetider, skolearrangementer og alt det der ellers griber ind i forældres arbejdstid, det kan man jo også gange op med 4. Så hvis man ønsker 4 børn, så tror jeg det bliver svært at begge forældre arbejder fuldtid.

 

Hvordan putter du alle børnene? Hvordan får du dem til at sove igennem?

Det er faktisk ikke mig der putter dem, men min mand. Vi tror på faste rammer og rutiner ift. putning og nattesøvn. Heldigvis har jeg heller ikke haft et barn med kolik, slem natteuro eller andet i den stil. Så det har selvsagt også gjort det med nattesøvnen nemmere.

Putning foregår lidt mere på rutiner og samlebånd. Er jeg alene med putningen, så sendes børnene på skift i bad. Når et barn kommer ud af badet, så renses der negle/ører, børstes tænder og hjælpes efter behov, imens det næste barn kan vaske sig, og sådan foregår det til alle har været igennem “møllen”. Børnene kan så puttes på skift. De yngste først imens de ældste læser eller leger.

 

Hvordan sover I derhjemme – samsover I alle på samme værelse?

Vi samsover ikke nej. Børnene sover hos mig (vel det der kaldes samsovning) imens de er helt små det første år. Derefter har vi god erfaring med at børn sover sammen.

Fordi jeg hjemmepasser og er sammen med mine børn næsten alle mine vågne timer, så føler jeg selv et behov for at have noget plads til mig selv og kunne trække mig om natten.

 

Hvor stort et søvnbehov har du?

Jeg sover selv typisk 7-8 timer om natten. Men jeg kan sagtens klare mig på mindre søvn. I store perioder har jeg kun sovet ganske få timer om natten (fordi livet med spædbørn). Middagslure til mig har der ikke været ret meget af som mor til fire, kan jeg afsløre.

 

At være mor til 4

Får du hjælp i hjemmet eller står du selv for det hele/det meste?

Jeg står selv for det hele. Vi har hverken rengøringshjælp, au pair, barnepige eller bedsteforældre der i det daglige står på spring for at hjælpe og aflaste (sidstnævnte bor for langt væk til at det er en mulighed). Vi har i korte perioder – typisk ugerne efter jeg har født – haft måltidskasser, men det er vist den hjælp/aflastning jeg har benyttet mig af.

 

Hvad gør du hvis du er syg eller meget træt? Kan du tage en middagslur?

Middagslur er en mulighed i de situationer, hvis den kan snuppes sammen med de to små, der også sover. Så det kræver en del timing (eller måske held nærmere…). Hvis jeg er syg, så tager jeg 2 panodiler og kommer igennem dagene. Så tager min mand over når han er hjemme.

 

Hvordan tilgodeser du dig selv?

Det gør jeg med små ting i hverdagen; en god kop take away kaffe, en ekstra lækker morgenmad ind imellem, et langt bad eller en god podcast/lydbog i ørerne, imens jeg laver praktiske ting. Det gør jeg ved at lave aktiviteter med børnene, hvor jeg kan dyrke mine egne interesser, f.eks. ved at gå i haven og de så er med.

Derudover er min mand god til at give mig afbræk fra morrollen ind i mellem og tage børnene så jeg kan hvile mig lidt i weekenden – eller overraske mig med en tur ud af huset og få en ansigtsbehandling eller massage imens han passer flokken.

 

Hvordan får du tid til insta og blog?

Rengøringsguides, opskrifter og haveinspiration mv. bliver alt sammen til i min dagligdag med børnene hjemme. Typisk tager jeg hurtigt nogle billeder, når jeg har en idé til noget kunne deles. Så kan jeg vende tilbage til det og redigere og skrive tekst, når børnene er puttet om aftenen eller når de sover middagslur.

 

Hvordan laver du praktiske/huslige ting når du er hjemme med børnene altid?

Ved at have børnene med. Havearbejde og rengøring sker oftest imens børnene leger i nærheden eller “hjælper”. Derudover laver jeg en del når de sover lur.

 

Hvordan undgår du selv at dit eget nervesystem bliver helt overstimuleret?

Ved at huske de ting jeg nævner ovenfor – at gøre små ting i hverdagen, som jeg selv nyder eller sætter pris på. Og ved at huske, at jeg ikke altid skal lave ting, som primært er for børnene. Her er havearbejde igen et godt eksempel. Jeg kobler enormt meget af derude, og det er en god måde at jeg laver noget, som jeg elsker, imens børnene så finder på noget i haven også.

Og så arbejder jeg enormt meget med at være i tingene som de er. At tale tempoet ned hos børnene, når det hele bliver lidt for intenst. At trække vejret dybt i maven (hvor banalt det end lyder).

 

Hvornår på dagen har du tid til dig selv og hvad bruger du den så på?

Det har jeg to gange dagligt: midt på dagen når de to små sover lur, og så igen om aftenen når børnene (undtagen babyen) er puttet. Midt på dagen laver jeg gerne praktiske ting (rengøring, oprydning, vasketøj eller havearbejde) og spiser en frokost selv uden nogen kræver noget af mig eller kalder på mig. Jeg hører gerne en lydbog eller podcast og lader op til eftermiddagen. Om aftenen ser jeg fjernsyn, skriver opslag til instagram og går i bad.

 

Hviler du mere i dig selv nu end da du var mor til en eller to?

Ja, uden tvivl. Mit overskud som mor er – hvor skørt det end lyder – meget større nu som mor til 4, end det var, da jeg blot havde to børn. Jeg hviler meget mere i mit moderskab og har gjort mig erfaringer, som gør at det faktisk føles nemmere at være mor nu. Jeg har en helt anden ro og tro på mig selv som mor.

 

Ser du dig selv fortsætte som husmor derhjemme når alle børn er startet i skole?

Lige nu ved jeg ikke, hvad der er drømmen, når børnene ikke har brug for mig derhjemme på samme måde længere. Men jeg ser primært mig selv som husmor. Mit hjem og min familie er det altoverskyggende vigtigste for mig og det der føles aller mest meningsfuldt i min tilværelse. Derfor vil jeg gerne fortsat kunne tage mig af det som nu. Men måske et deltidsjob udenfor hjemmet til den tid også kunne føles rigtigt.

 

Og så til topscoreren blandt stillede spørgsmål

Er 4. barn det sidste for jer? 

Dette spørgsmål blev stillet VIRKELIG mange gange.

Og svaret er lidt kedeligt.

Jeg ved det ikke. Lige nu har jeg hænderne rigeligt fulde, og jeg kan også mærke, at min krop har brug for at genfinde sig selv lidt. Jeg har trods alt gennemgået tre graviditeter på under 4 år.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Togtur med børn - mine bedste tips