Små jordbærkager

Sådan vælger du en god opdrætter

– Dette indlæg er skrevet af mig som hundeejer og med professionelt bidrag fra min hundetræner Regitze Acacie, som er indehaver af “KøbenhavnerSnuden” der tilbyder hundetræning og adfærdsrådgivning. –

 

I en række af indlæg sætter jeg fokus på de overvejelser man skal gøre sig inden man køber hund samt hvordan man kommer godt fra start som hundeejer.

I forrige indlæg kunne du bl.a. få gode råd til, hvordan du finder ud af, hvilken hunderace, der passer til dig, og hvilke forskelle der er på hanhunde og tæver.

LÆS OGSÅ: Dette skal du tænke på inden du beslutter at udvide familien med en hund

Denne gang vil jeg se nærmere på, hvad du skal se efter, når du har besluttet, at du er klar til at få hund og hvilken race du ønsker: nemlig hvordan du spotter en god opdrætter.

 

Den gode opdrætter

Du tænker måske, at opdrætteren har mindre betydning. For alt for mange er en bestemt farve og bestemte aftegninger på hunden det vigtige for dem, og man kigger i højere grad efter opdrættere, der avler specifikke farver. Måske har du en drøm om en hvid pomeranian eller en border collie med ét brunt og ét sort øre.

Selv synes jeg ikke, at dette er den rigtige måde at vælge sin hund – et kommende familiemedlem – på. Man bør i stedet se efter en god opdrætter, som avler hunde til det formål man ønsker hund til. Der kan være stor forskel på brugshunde, udstillings- og familiehunde. Dernæst skal man se efter en seriøs og god opdrætter. Det er jo der hvalpen tilbringer den første, betydningsfulde del af sit liv, så opdrætter vil alt andet lige have en væsentlig prægning på hvalpen.

Men hvordan ved man så, at en opdrætter er “god”?

Jeg har igen spurgt Regitze om professionelle råd, og hun forklarer bl.a.:

“En god opdrætter har tid til at svare på spørgsmål og udviser en oprigtig interesse i hvalpens fremtid. Der kan være meget nyttig information i at betragte forholdet opdrætter har med sin egen hund/hunde. Virker det harmonisk og er de voksne hunde på stedet, trygge, glade og velsoignerede?”

Man bør generelt være opmærksom på opdrætters engagement i sine hvalpe.

“Den gode opdrætter opfordrer til flere besøg undervejs i hvalpens liv, så man kan følge den og hvalpen kan knytte en positiv oplevelse til den nye ejer. De er ligeledes gode til at informere undervejs i opvæksten og virker ærlige i hele deres fremtoning,” fortæller hun.

Man skal heller ikke gå med til at se hvalpen andre steder end i dens hjem og slet ikke at mødes til overlevering af hvalpen på en P-plads eller lignende. Der bør alle alarmklokker ringe.

“Som hvalpekøber skal man ALTID se hvalpen i dens eget hjem og møde resten af dens kuld og tæven. Et hjem med hvalpe indendørs vil altid være nusset i de områder hundene befinder sig, men virker der ellers pænt og signalerer stedet en god orden og et hundevenligt hjem?”

Køb ALDRIG hvalp fra et sted med dårlige forhold; alt for mange hunde, opdrætter med tvivlsomme oplysninger, hunde der ikke ses i eget hjem og overtag aldrig en hund på halvvejen (hvis opdrætter tilbyder at levere eller mødes med hvalpen)”.

Desuden lægger Regitze vægt på vigtigheden af at se tæven, der er mor til hvalpene:

“Det at møde tæven er vigtigt, da det har været hvalpens primære inspirationskilde de første vigtige uger. Er tæven gøende, frygtsom eller tilbageholdende? Det er helt fint, at hun ikke ønsker kontakt med en masse fremmede, men en tæve der opleves som decideret frygtsom eller aggressiv, bør man ikke avle på og derfor heller ikke købe hvalp fra.”

 

Hvad skal man være opmærksom på når man ser et hvalpekuld?

“Hvalpene skal være glade, lidt hvalpe-naive og nysgerrige. Det vidner om en god og tryg opvækst. Jeg vil altid anbefale, at man køber hvalp fra stueopdræt hvis man ønsker en familiehund. Hvalpen skal virke tryg og kendt i de omgivelser man møder den i. En hvalp der virker skræmt og undersøger stedet, har ikke været i de omgivelser før og er derfor med stor sandsynlighed opvokset et andet sted og blot fremvist i de omgivelser, for at give et bedre indtryk til køberen,” fortæller Regitze.

Hun lægger vægt på, at man skal spørge ind til, hvor hvalpene har opholdt sig under opvæksten og hvordan de er blevet socialiseret. Desuden vil den gode opdrætter selv give mange informationer om hvalpene:

“Sundhedstjek hos dyrlæge, vacciner, sundhedsbog og papirarbejde. En ansvarlig opdrætter har styr på sine papir og vejleder omkring den første tid med sundhedstjek, vacciner og registrering i dansk hunderegister,” siger hun og forklarer også, at man ikke skal holde sig tilbage med spørgsmål til opdrætter:

“Er der noget der virker mistænkeligt, så spørg yderligere ind. Man kan google på en opdrætter og se hvad man kan finde af informationer. Mange hvalpeannoncer med forskellige navne, telefonnumre og adresser og/eller dårligt oversat tekst, skal give grund til bekymring. En hvalp der sælges til en meget billig pris, er i den grad også et advarselstegn. Hvis racen ligger til 10-12.000,-  kroner og man finder en hvalp til 4000,- så er der noget galt. Det bliver helt sikkert ikke en besparelse i sidste ende,” fastslår hun.

 

Hvem skal vælge hvalpen – dig eller opdrætter?

Vi valgte ikke selv Carlo til os; det gjorde vores søde og meget dygtige opdrætter Karina (og Carlo valgte nok også lidt selv os, men det kan jeg fortælle om i et kommende indlæg).

For mange mennesker vil det føles som meget fjernt for dem at lade opdrætter vælge hvalpen de skal have med hjem. Man vil gerne have hvalpen, der umiddelbart taler til ens hjerte, eller måske har man forelsket sig i at hunden skal have et bestemt udseende mht. farver og aftegninger. Det kan dog give god mening at lade opdrætter lave matchet fortæller Regitze og fremhæver:

“En klar fordel kan være at man ikke forgaber sig i hvalpen med den ene farve, fremfor den anden. At man altså ender med en hvalp der matcher dens kommende familie.”

Her bør man – hvis man har fulgt foregående punkter og valgt en god opdrætter – stole på opdrætters ekspertise.

“Indenfor samme kuld kan der være stor forskel på hundenes sind og opdrætter har jo netop fulgt hvalpen og kender den bedst. Jeg ser derfor mange fordele ved at opdrætter enten vælger eller giver rådgivning om hvad der vil være bedste valg. Det er også helt fint hvis opdrætter siger nej til et match, de ikke tror på vil lykkedes. Jo mere opdrætter interesserer sig for hvalpens bedste fremtid, jo bedre en opdrætter er der tale om. Det er derfor efter min mening et udtryk for seriøsitet når opdrætter blander sig i valget af hvalp. Når det er sagt er der jo både gode og dårlige opdrættere derude. Ikke alle ved særlig meget om adfærd, så man skal selvfølgelig også lytte til sin egen mavefornemmelse. Det skal man hele vejen i livet som hundeejer, der er så mange meninger og holdninger. Det er vigtigt at finde en gylden mellemvej og navigere mellem gode og dårlige råd,” afslutter Regitze.

 

De bedste råd til hvad du skal se efter hos opdrætter:

  • Vælg en opdrætter der interesserer sig oprigtigt for hvalpen og dens fremtid. Her er krav om at du besøger den flere gange, opdrætters forklaringer om livet med en hvalp/råd og vejledning generelt, socialisering den har gennemgået mv. gode indikatorer på, at du har med en seriøs opdrætter at gøre.
  • En hvalp skal ikke være “et godt tilbud” – hvis prisen på hvalpen ikke matcher racens generelle prisniveau er der god grund til at stille spørgsmålstegn ved opdrætters seriøsitet.
  • Gå ALDRIG med til at møde opdrætter på halvvejen og få overdraget hvalpen på en p-plads.
  • Se altid tæven der er mor til hvalpene

 


Regitze Acacie er hundetræner, adfærdsrådgiver og indehaver af KøbenhavnerSnuden. Jeg har gået til træning hos KøbenhavnerSnuden med både Feddi og Carlo og giver dem alle mine anbefalinger.

Du kan besøge KøbenhavnerSnudens hjemmeside ved at KLIKKE HER.

Følg også KøbenhavnerSnuden på facebook for flere af Regitzes gode tips til hundeejeren ved at KLIKKE HER.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små jordbærkager