Nelliker i en blomsterskål

Fiber sandwichbrød

Med denne opskrift har mine klassiske sunde sandwichbrød fået et ekstra ‘nøk’ på fiberkontoen. Der er nemlig skruet op for andelen af rugmel. Hvor den klassiske opskrift (som stadig er et godt sandwichbrød – ingen tvivl om det!) indeholder 27 % rugmel, så indeholder disse hele 46 % rugmel og endnu flere kerner samt havreklid. Desuden er sukkeret udskiftet med et revet æble, som også gør brødet dejligt svampet og gør at det holder sig som nybagt længere tid.

Resultatet er et super fiberrigt og groft sandwichbrød med masser af smag som holder dig mæt længe og er godt for maven – perfekt til madpakken!

Opskrift på fiber sandwichbrød (12 stk.)

Arbejdstid: 2 timer og 30 minutter (inkl. hævning og ovntid)

 

Ingredienser

6 dl koldt vand

2 dl friskkogt vand

50g gær

½ dl smagsneutral olie (solsikke- eller rapsolie)

6 dl groft rugmel

3 dl havreklid

7 dl hvedemel

1 dl hørfrø

1 dl rugkerner

0,25 dl sovsekulør

1 æble, skrællet og revet

1 tsk salt

 

Pensling: 1 sammenpisket æg

Drys: Hirseflager eller havreklid

 

Sådan gør du:

Hæld først det kolde vand i et stort dejfad og dernæst det kogende vand oveni. Tilsæt olie og gær og udrør det grundigt.

Tilsæt 6 dl rugmel, 1 dl havreklid, 2 dl hvedemel samt hørfrø, rugkerner, æble, kulør og salt. Rør det hele grundigt sammen til en tyk og ensartet masse.

Dæk dejfadet med sølvpapir eller husholdningsfilm og et viskestykke. Lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.

Hvorfor bruges der sovsekulør? Brød med meget rugmel bliver gråligt i farven og derfor tilsætter bageren og brødproducenter malt til grovere brød og rugbrød. Malten gør ikke brødet sundere, men tilføjer alene farve. Det samme gælder sovsekuløren her. Man kunne tilsætte malt, men da det ikke er noget jeg forventer, at mine læsere har i køkkenet, ja, så tilføjer jeg sovsekulør i mine opskrifter.

Når dejen har hævet tilsætter du yderligere 5 dl hvedemel og 2 dl havreklid og rører dejen fast. Når du ikke kan røre mere hælder du dejen ud på et meldrysset bord og tilsætter evt. en smule mere hvedemel for at kunne håndtere dejen. Men vær forsigtig og prøv dig frem. Dejen er meget grov, og derfor vil du ikke opleve, at den kan æltes som en traditionel dej. Den er ikke elastisk som en klassisk hvededej, men skal være klistret (ellers bliver den tør). Saml derfor dejen med dine hænder og ælt den kun kortvarigt.

OBS: Melmængder kan variere en smule afhængig af flere faktorer når man bager brød og boller. Her bl.a. pga. væsken i æblet, som ikke altid er den samme. Tilsæt som foreskrevet lidt mere hvedemel, når dejen æltes, hvis du synes den er for fugtig.

Form straks dejen til et lille rektangel. Placer den på et skærebræt og rul ud til ca. 25 x 35 cm ved at trykke let på dejen med en kagerulle og forme i siderne med kagerullen. Dejen vil være ca. 5 cm i højden.

Skær sandwichtrekanterne ud i 6 kvadrater, som derefter deles på skrå (se fremgangsmåden i min anden opskrift med sandwichtrekanter HER).

Placer forsigtigt (så du ikke slår luften ud af dejen) trekanterne på bageplader beklædt med bagepapir.

Jeg bager 6 stk. pr. bageplade. Lad brødene efterhæve i 15 minutter. Pensl med æg og drys med hirseflager, havreklid eller lign.

Bages i ovnen (begge plader på samme tid) ved 185 grader varmluft i 15-20 minutter.

TIP! Sandwichbrødene er fryseegnet. Jeg fryser dem når de er næsten nedkølet. Når de skal bruges i madpakker tager jeg dem op aftenen før og lægger i køleskab. Om morgenen når jeg smører sandwichen, giver jeg brødet 15 sekunder i mirkobølgeovn. Så er det som friskbagt.

Prøv også min klassiske opskrift på sunde sandwichbrød med spinat og gulerod:

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nelliker i en blomsterskål