Vinterblomster på en bakke

Hvor skal baby sove – bedside, vugge eller?

Der er mange holdninger til hvordan det lille barn skal sove. Det der fungerer for én familie, fungerer måske ikke for en anden familie. Børn er forskellige. Det er jeg bare blevet endnu engang bekræftet i som 2. gangs mor.

Min erfaring er, at der som oftest er én måde, der fungerer de første par måneder af barnets liv. Derefter er man ofte nødt til at foretage ændringer – f.eks. fordi baby bliver for stor til sin vugge eller begynder at møve sig ud af f.eks. en sideseng.

De første par måneder af barnets liv er der nogle helt essentielle og særlige forhold, der gør sig gældende for det spæde barn. De skal vænne sig til livet udenfor livmoderen. Man taler faktisk om de første 3 måneder af barnets liv udenfor livmoderen som “det fjerde trimester”. Det kunne man læse meget om – og skrive meget om – men min pointe er i denne sammenhæng, at langt de fleste babyer finder god tryghed i, at man efterligner deres sovemiljø med det, de kender fra livmoderen. Og at baby naturligt nok har et stort behov for at være tæt på især mor.

Det er også derfor, at mange babyer finder tryghed i at sove på en måde, hvor de bliver svøbt ligesom de lå i livmoderen – og altså ikke kan baske løs med arme og ben. F.eks. ved at svøbe dem i dyne eller babysvøb. Den samme oplevelse opnås for babyen i en bærevikle. Du kan læse mere om, hvordan man svøber baby og hvorfor det kan være godt ovre hos Meyermor (KLIK HER).

Mange babyer finder også god tryghed i at blive vugget – igen en fornemmelse de kender fra de blev båret i maven. Begge dele er ting man kan udnytte og tænke ind i hvor baby skal sove, og dermed hjælpe baby til en god og tryg søvn.

Derudover bør man tænke på, hvordan man letter amningen om natten, så man nemmest muligt kan amme det lille barn og lægge det til at sove igen. Dette gælder selvfølgelig også, hvis man giver flaske.

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden som det sikreste, at det lille barn sover i sin egen seng i fars og mors soveværelse. Du kan læse alle Sundhedsstyrelsens anbefalinger til forældre om spædbarnets søvn LIGE HER.

Billedet afslører nok allerede, hvad vi har valgt herhjemme – her sover ‘lillebror’ nemlig i en såkaldt “bedside-crib”, som er en sideseng, der monteres i tilknytning til mor og fars seng. Inden jeg forklarer om, hvorfor vi har valgt sådan denne gang (Isak startede med at sove i en hængevugge fra Leander) vil jeg dog skrive lidt om de forskellige muligheder der er.

 

Vugge, bedside, mors og fars seng..?

Som sagt er der mange holdninger til, hvordan børn lægges til at sove. Nogle familier samsover – altså sover sammen alle i familien – og her henviser jeg til Sundhedsstyrelsen (linket ovenfor) ift. hvordan man gør det på den sikreste måde med et lille barn. Her har man barnet tæt på, hvilket først og fremmest giver en ro som forælder. Man kan nemt tjekke at barnet har det godt. De første nætter med vores børn som helt nyfødte, der sov jeg faktisk ikke. Ikke fordi de holdt mig vågen med gråd eller andet, men simpelthen fordi jeg bare lå og holdt øje med, at de trak vejret.

Med en sideseng (eller “bedside”/”bedside crib”) har man barnet helt tæt på sig, samtidig med at barnet har sin egen seng som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Derudover kan barnet sove i en vugge, men en vugge kan være mange forskellige ting, og der findes utroligt mange typer vugge, hvor baby kan – nå ja – vugges, hvilket kan hjælpe barnet ind i søvnen. Der findes f.eks. slyngevugger som denne fra Nonomo (hvor baby også opnår noget af følelsen af at være svøbt), hængevugger som f.eks. den velkendte fra Leander eller kurvevugger og mere klassiske vugger som denne fra HoppeKids.

Vuggen kan placeres i tilknytning til mors og fars seng, så man f.eks. også kan lægge en hånd over på barnet og berolige det (muligt afhængigt at vuggetypen og hvor smidig mor er…!).

 

Vi har valgt en bedside crib denne gang

Lillebror sover i en bedside crib/sideseng herhjemme. Til Isak havde jeg ellers hængevuggen fra Leander, som er rigtig god fordi barnet kan vugges i den (det kan man ikke med en sideseng).

Dog havde Isak ikke noget særligt behov for at blive vugget. Han sov fint uden.

Og så synes jeg det var besværligt og forstyrrende for vores begges søvn, at jeg skulle ud af min seng og løfte ham ud af en vugge, når han skulle ammes om natten. Ofte faldt han også i søvn imens han spiste, og så var det for stort et skifte for ham at skulle ud af min favn og ned i en vugge (hvor jeg skulle have mine hænder og arme fri af ham) uden han vågnede.

Det er sidesengen en god løsning på. Det at den er åben i den ene side gør det nemt at ligge helt tæt på baby om natten og holde baby i hånden eller lægge sin hånd på barnets mave og berolige det. Det er også nemmere at løfte barnet tilbage i sengen efter endt amning, når det kan løftes HEN i sengen, fremfor at skulle NED i sengen.

Sideseng fra Babydan, Alfred babyseng // Vågelampe fra A Little Lovely Company, Hval // Baby sengetøj fra Nørgaard Madsen, Broderi Anglaise // Stofbleer fra CamCam, Mix Dandelion // Sengerand fra CamCam, Classic Grey

 

Ovenfor har jeg linket til tingene vist på billederne i indlægget her eller ting der minder om. Vågelampen er jeg ENORMT glad for og har jeg virkelig brugt meget her de første 7 uger. Den giver mulighed for at have lidt behageligt lys om natten, når der skal ammes, samtidigt med, at jeg ikke vækker baby (eller mand) fuldstændigt med alt for meget lys i soveværelset. Den kan bestemt anbefales – og så er den jo simpelthen så sød den lille lyseblå hval, så den pynter også om dagen.

Jeg har også altid en stofble liggende under babys hoved. Den er nemmere at udskifte og vaske når der gylpes/savles, så man ikke hele tiden skal skifte sengens lagen.

 

Når baby skal sove om dagen

Det lille barn sover også meget i løbet af dagen, og derfor kan det være smart at tænke i en sengeløsning, der gør at du kan have barnet tæt på dig selvom du måske er i køkkenet eller stuen.

Her er hængevuggerne og vuggerne med hjul en klar fordel idet, at de nemt kan flyttes. Hængevuggerne kan du have kroge til flere steder i hjemmet. Det er et minus ved sidesengen, at den ikke er så flytbar, da den jo mangler den ene side.

Lillebror sover mindst en lur ude i barnevognen hver dag og derudover har jeg en gammel kurvevugge med hjul til ham, som jeg flytter lidt rundt på mellem vores køkken og stue afhængig af, hvor vi er. Den har jeg købt brugt for 200 kroner, og hvor har vi fået meget for de penge! Den bruger jeg flere gange dagligt til ham. Du kan helt sikkert også gøre et godt genbrugskøb, hvis du måske også har behov for to sengeløsninger til dit barn indenfor; én i soveværelset og én der er flytbar rundt i resten af huset, så baby altid kan være i nærheden af jer.

Hvordan sover dit/jeres barn – hvilken type vugge har du god erfaring med og kan anbefale? Efterlad meget gerne en kommentar nedenfor.

 

3 kommentarer

 • Cindie

  Hvad har I af erfaringer med sengetøj? Gør det nogen forskel om sengetøjet er GOTS certificeret lige om sådan et her https://lillepip.dk/collections/sengetoj/products/space-nature-junior-sengetoj-cream? Altså er det ikke lige meget eller hvad tænker I 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene

  Den bedste investering vi gjorde var en bedsidecrib.
  Følelsen af at have mit barn tæt på hele tiden, lige til at ligge en hånd på ham, når han var urolig, trække ham ind til mig når han skulle ammes og nemt flytte ham tilbage.
  Jeg har ALDRIG været ude af min seng for at trøste, give sut, hente barnet for at amme osv. Vi har været tæt på hinanden – det var fantastisk.
  Da han blev for stor til den, tog vi blot den ene side af en tremmeseng, derefter fandt vi en juniorseng med tremmer på den ene side, den passede perfekt til han var klar til at sove på eget værelse.
  Håber i nyder det ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Theresa Lange

   SÅ enig i det du beskriver! Det er fantastisk med den bedside crib. Og smart lidt at bruge en tremmeseng på samme måde. Jeg må se, hvad vi finder på. Kan også bedst lide at have de små tæt på om natten.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vinterblomster på en bakke