Organisering: snacks, kiks/brød og krydderier

Bærsymfoni på nøddebund

En lækker og let kage hvor man kan kombinere alle sommerens skønneste bær: jordbær, hindbær, blåbær, ribs, solbær og brombær.

Den består af en fargilitebund med en fløjlsblød bærmousse ovenpå og massevis af friske bær.

Kagen er overraskende nem at lave, og du skal endelig ikke være bange for at gå i gang fordi den indeholder husblas. Jeg guider dig nedenfor til hvordan du får et smukt resultat (uden skilt mousse eller husblasklumper).

Bærsymfoni-kagen er både utrolig lækker og en fryd for øjet, så kast dig ud i det og imponer dine gæster med denne skønne kage.

Bærsymfoni-kage (til 10-12 personer)

Arbejdstid: 8 timer – kan med fordel forberedes dagen før servering så den kun skal pyntes på dagen

 

Ingredienser

FRAGILITEBUND

175g hasselnødder

250g sukker

5 bægre æggehvider (med 1,25 hvide i hver) eller 6,25 hvider

½ tsk fint salt

1 tsk smør til formen

 

BÆRMOUSSE

3 blade husblas

3 spsk sukker

1 øko citron, revet skal og saft herfra

300g mix bær – gerne fra frost

3 dl piskefløde

 

PYNT

Friske bær

Frysetørret hindbær

Evt. spiselige blomster

 

Sådan gør du:

FRAGILITEBUND

1. Kom hasselnøddekerner og 160g af sukkeret i en blender og blend det til en jævn masse. Der må gerne være en smule klumper fra nødderne i et par steder – det gør ikke noget – men det skal generelt være en melet masse.

2. Pisk herefter æggehviderne stive i en stor røreskål. Det er vigtigt at både skål og piskeris er helt rene for at hviderne kan piskes op.

Brug en håndmixer og pisk til hviderne bliver hvide, luftige og danner små toppe.

3. Bland salten i de resterende 90g sukker og tilsæt det til hviderne af 3 omgange imens du fortsat pisker. Pisk længe (2-3 minutter) til du har en marengsmasse der hænger fast i skålen, hvis du vender den rundt.

4. Vend nu forsigtigt hasselnøddeblandingen i din marengs. Gør det af flere omgange imens du vender i massen med en dejskraber eller grydeske til det hele er vendt godt og jævnt sammen.

5. Beklæd bunden af din springform med bagepapir. Jeg gør dette ved at sætte et stykke bagepapir i spænd mellem  bund og ring og derefter klipper til langs springformens kant. Smør formens kant med smør inden du hælder din fragilitemasse i formen.

6. Bag i en forvarmet ovn ved 135 grader varmluft i 65 minutter. Efter endt bagetid slukkes ovnen hvorefter bunden står i eftervarmen i ovnen i 30 minutter.

7. Lad fragilitebunden afkøle helt på køkkenbordet i sin form inden du forsigtigt befrier springformens kant fra den.

BÆRMOUSSE

8. Kom husblassen i en skål med iskoldt vand. Sørg for at husblassen er helt dækket. Lad det stå 20 minutter imens du forbereder de næste ting.

9. Riv skallen af citronen og pres saften af den. Kom det i en lille kasserolle sammen med sukker og bær. Varm blandingen op til 60 grader og sigt saften fra for sig og kasser bærrene.

10. Vrid husblassen for vand og tilsæt den i den lune bærsaft. Rør rundt så alt husblas opløses. Lad det køle ned til 30 grader imens du gør flødeskummet og fragilitebunden klar.

11. Pisk flødeskummet til en let og blød skum. Den må endelig ikke være overpisket, så sørg for at stoppe håndmixeren i tide.

12. Gør fragilitebunden klar. Vend den forsigtigt rundt og træk bagepapiret af. Placer bunden på det fad du ønsker kagen skal serveres på. Fastgør kageplast langs kanten af bunden hele vejen rundt og fastgør påny ringen fra springformen om kagen.

13. Når bærsaften er kølet ned til 30 grader tilføjes 1 spsk flødeskum som du rører ud i saften. Tilsæt igen 2 spsk som røres ud til der ingen klumper er.

14. Nu skal moussen samles. Fortsæt med at komme flødeskummet i lidt ad gangen (3-4 spsk af gangen) men vend nu flødeskummet i blandingen med en dejskraber. Hold skålen lidt på skrå og sørg for at komme godt ned på bunden af skålen imens du forsigtigt og roligt vender flødeskummet i. Gentag til alt flødeskummet er i og din mousse er ensartet.

15. Hæld straks moussen på fragilitebunden og fordel den jævnt på bunden med en ske.

16. Sæt kagen på køl i minimum 5 timer, så moussen kan sætte sig helt. Alternativt kan den sættes i fryser i 3 timer. Du kan med fordel lade moussen sætte sig i køleskabet natten over.

PYNTNING

17. Frigør formen fra kagen. Kog lidt vand og kom i et glas. Dyp nu en palet (metal) eller smørkniv i det varme vand og kør den langs kageplasten om kagen. Berør forsigtigt plasten langs moussen, men sørg for at være grundig. Dyp jævnligt paletten i vandet så den hele tiden er varm. Nu kan du langsomt frigøre kageplasten fra siderne og kagen vil få en pæn skarp kant.

18. Pynt langs kagens kant med masser af friske bær så de danner en smuk krans langs kagens kant. Drys evt. med lidt frysetørret hindbær (eller andet frysetørret bær) og pynt med lidt spiselige blomster for ekstra elegance.

19. Kagen opbevares på køl indtil servering.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Organisering: snacks, kiks/brød og krydderier