Ærtemuffins til de mindste (+6 mdr.)

Morgenmadsinspiration til baby

Morgenmad til det lille barn

Hensigten med dette indlæg er, at give dig ny inspiration til, hvad der kan serveres til morgenmad til det lille barn fra 6-24 mdr. Alle opskrifter kan du klikke dig videre til nederst i indlægget.

Morgenmaden var faktisk det sidste “hovedmåltid” jeg introducerede for Adam. I lang tid fungerede det mere end fint at amme ham om morgenen. Fra ca. 9 måneder har morgenmad dog været et fast måltid for ham, og lige præcis med det måltid er der altså ikke lang tid at gøre med – både fordi han typisk er rigtig sulten, når han vågner om morgenen (især efter vi stoppede natamningerne helt…). I de fleste familier må morgenmaden også gerne gå lidt nemt, da man skal ud af døren og afsted.

Derfor synes jeg, at dette er et måltid det er rart at have “food preppet” til, så man hurtigt kan servere morgenmad.

Jeg har delt morgenmadsforslagene op i 2 kategorier; det primære i måltiddet, som er det der skal fylde mest og som mætter barnet og giver energi. Og så det sekundære som kan gøre måltidet lidt mere lækkert og spændende og aktivere træning af barnets finmotorik.

Det er to kategorier jeg vil arbejde med også i kommende indlæg (om frokost og aftensmad), men lige præcis med morgenmaden vil jeg – hvert fald i hverdagene – sige at det absolut er det primære i måltidet man skal lægge vægt på. Barnet skal være mæt og familien skal ud af døren. Det er altså virkelig helt ok, at det bare skal være nemt og at man ikke står og udskærer mango i stjerneform og sirligt placerer frugtmos osv. på tallerkenen.

Morgenmadsidéer til det lille barn (6-24 mdr.)

PRIMÆR DEL AF MÅLTID (for mæthed og sunde fedtstoffer)

 • Grød af forskellig slags
 • Små pandekager
 • Grødboller
 • Morgenmads-hapsere (grød der er bagt i muffinform)
 • French toast
 • Kernefrit brød m. smør og evt. frugtmos
 • Klatkager af grød eller øllebrød
 • Snackbarer med fibre

TIP! Alt ovenstående kan beriges med ekstra fedtstof ved at tilføje smør ovenpå (ja, man kan godt komme smør på pandekager, grødboller og diverse barer)

 

GØR MÅLTIDET MERE LÆKKERT MED (for blikfang og træning af pincetgreb/finmotorik)

 • Frisk frugt der er skåret ud; bær, mango, banan, melon eller kiwi
 • Frugtmos/frugtsmoothie som topping (blot en lille smule til at søde)
 • Frysetørrede bær eller “puffs” – f.eks. hindbærpuffs
 • En lille portion yoghurt toppet med frugtmos og/eller knust kiks
 • En lille portion havrefras/rugfras med mælk eller MME

Forbered nemme ting til morgenmaden

Når man læser forslagene nævnt ovenfor er det måske nemt at få “stress” ved tanken om at skulle stå og kokkere en hotelværdig morgenmad til sin baby, men glem alt om det. Ikke engang jeg der er hjemmegående står og laver ting fra bunden til min baby om morgenen. Der er simpelthen for mange ting at se til og en baby der er for sulten til at skulle vente længe på sin morgenmad.

Grød tager ikke lang tid at lave, så det laver jeg om morgenen, hvis det er menuen for dagens første måltid. Men grød kan altså også forberedes i forvejen og opbevares i små tupperware bøtter i køleskabet, og lunes på 20 sekunder i mikroovnen. Lav grøden tyndere end du ellers ville, hvis den skal i køleskab for at blive lunet senere. Grynene i den vil suge væske når den står på køl, og den vil derfor blive mere fast. Et godt trick er at tilsætte grøden en sjat mælk eller vand (samt smør/olie) efter den er varmet, og røre den op med det. Det køler grøden og justerer konsistensen. Jeg opbevarer grød på køl i op til 3 døgn. Sørg for at komme det i køleskab straks det er færdiglavet, så du får en hurtig nedkøling og minimerer bakterievækst.

Pandekager, grødboller og bagt grød laver jeg i større portioner og fryser ned eller opbevarer i køleskab (det kan holde sig 3-4 dage i køleskab). Så er det nemt at servere hurtig morgenmad for den lille og det er samtidig ting der er gode for det lille barn at håndtere selv.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ærtemuffins til de mindste (+6 mdr.)