Fødselsdagskage uden tilsat sukker

Skal det lille barn fejres og skal det være under “nul sukker”-mantraet, så får du her opskriften på en kage, som både er nem at lave og som kan leve op til institutionernes sukkerpolitik (eller hvis du bare ønsker at undgå raffineret sukker til dit barn til festen derhjemme). Kagen indeholder frugtsukker, men i begrænset mængde; der er 2 æbler, 10 dadler og 2 dl mangotern i den, og den rækker nemt til en vuggestue-stue. Der er rigeligt til ca. 16-20 små glade børn.
Den består af bunde med æble og dadel, og en skum med mango.
Kagen vil helt sikkert vække begejstring. Den er testet af på Adam som var helt betaget af den og udbrød gentagende “mmmmmhhhhMHHH!” lyde, da han fik lov at sætte fingrene i den og smage.
Den kan pyntes som man vil med frisk frugt, tørret frugt, frugtfigurer eller frysetørret bær af forskellig slags.
TIP! Kagen kan bages og lægges sammen dagen før. Bundene kan med fordel bages længere tid i forvejen og fryses.
For flere gode opskrifter til de mindste og hverdagsinspiration følg mig på Instagram (KLIK HER).
Opskrift på fødselsdagskage uden raffineret/tilsat sukker (til 16-20 børn alder 10 mdr. – 3 år)
Anbefalet alder: Fra 10 mdr.
Arbejdstid: 45 minutter + ovntid og afkøling
Størrelse på springform: 16 cm (bunden deles i tre som her) eller 22 cm (bunden deles i to)
Ingredienser
BUNDE
2 æbler, skrællet og befriet for kernehus
4 dl havregryn (blendes)
1½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanilje
10 dadler, fjern stenene (brug bløde dadler – gå efter dem der hedder “juicy” og sælges i æsker i grøntafdelingen i supermarkedet)
2 æg
½ dl solsikkeolie eller rapsolie
½ dl vand
Lidt solsikkeolie/rapsolie til at smøre formens sider
SKUM
250ml piskefløde
2 dl mangotern (evt. fra frost)
4 spsk creme fraiche 38%
1 tsk vaniljepulver
PYNT
Her en lille banan, 6 kiwibær og små tørrede frugtstjerner m. banansmag (kan varieres som man vil)
Sådan gør du:
BUNDE
Skræl æblerne og fjern kernehus. Skær i store tern eller både, kom i en lille gryde, dæk med vand og kog til æblerne er møre. Hæld evt. væske fra. Blend herefter æblerne med en stavblender til æblemos.
I en blender kommer du havregryn og blender til mel. Kom blendede havregryn til side i en skål og bland sammen med hvedemel, bagepulver og vaniljepulver.
I blenderen kommer du nu dadler (husk at fjerne stenene!), æg, vand og olie og blender til jævn konsistens uden store dadelstykker. Kom massen over i æblemosen og bland sammen. Vend nu de tørre ingredienser i.
Fordel i en springform med bagepapir i bunden og smurte sider.
Bag ved 200 grader almindelig ovnvarme (over-under varme) i 25-30 minutter. Prik i dejen for at tjekke at intet klistrer på – så er den færdigbagt.
Lad afkøle helt inden den deles i tre.
SKUM
Giv mangotern et kort opkog i lidt vand eller en tur i mikroovnen, så de er bløde. Hæld alt væske fra. Blend med stavblender til mos. Lad afkøle 5 minutter i køleskab imens du forbereder resten (fløden og evt. klargør pynt).
Pisk fløden til en blød skum.
Vend nu cremefraiche grundigt sammen med mangomosen. Herefter vendes mango-creme fraiche i den bløde og luftige flødeskum – en skefuld ad gangen. Undgå at røre en masse, men vend det blot sammen.
KAGEN LÆGGES SAMMEN
Kagen lægges sammen ved at lægge en bund nederst (vælg gerne den grimmeste her – den der er mest ujævn, oftest toppen) og fordele 1/3 af mangoskummen herpå. Læg næste bund ovenpå, 1/3 skum og herefter den sidste (og pæneste) bund som toppes med resten af mangoskummet. Pynt herefter toppen af kagen.
HOLDBARHED: Opbevares i køleskab straks kagen er samlet. Bør max laves 36 timer før servering pga. fløden.
Hej!
Tænker at lave denne til min lilles 1 års i weekenden 🙂
Har du prøvet med kakao i bundene, hvad tænker du om dét?
Venlig hilsen og tak for skønne opskrifter