Sødkartoffel-mango grød (+4 mdr.)

OM: Købe-smoothies i klemmeposer

Selvom jeg har masser af opskrifter på, hvordan man kan lave babymad selv fra bunden, så er jeg også til falds for de her smoothies i klemmepose til børn. Hånden på hjertet – jeg har altid en stak på lager derhjemme (og viser også gladeligt frem her på min blog og insta, at mine børn får dem).

Supermarkederne bugner også med dem. Hold nu op man kan få mange spændende varianter, og i dag er de nærmest alle sammen økologiske. Sådan var det altså ikke dengang min ældste var baby tilbage i 2015.. der husker jeg at der var 3-5 varianter på hylderne i mit lokale supermarked. Den anden dag kunne jeg tælle 27 varianter man kunne vælge mellem da jeg var ude og handle.

Man finder overordnet 6 forskellige typer i handlen:

  • Dem med 100% frugt
  • Dem med 100% grøntsager
  • Dem med en blanding af frugt og grønt
  • Dem der er blendede middagsretter med kød
  • Dem der kalder sig noget med “yoghurt”
  • Dem der kalder sig noget med “grød”

Forbrugerrådet Tænk har i foråret lavet en stor teste af smoothies på klemmepose til baby og børn. Jeg har ikke nærlæst dens resultater, da den ligger bag en betalingsmur. Men noget af det jeg kan læse (før jeg møder betalingsmuren… ) er, at de påpeger, at mange af de produkter der markedsføres som grød, reelt indeholder meget lidt grød (men rigtig meget frugt). F.eks. indeholder Sallings Øko mini grød kun 2% havremel, selvom produktet altså kalder sig “grød”. Dette er ikke overraskende for mig. Jeg har ofte læst bag på disse “grød”smoothies og erkendt at de indeholdt meget lidt grød.

 

Hvad Sundhedsstyrelsen siger om klemmesmoothies

Hvis man dykker ned i Sundhedsstyrelsens (herfra omtalt SST) vejledning om mad til baby (“Mad til små – fra mælk til familiens mad”, 2020), så bemærker man følgende om SST’s holdning til denne type babymad:

“Klemposer er relativt nye på markedet, og vi har derfor ikke meget viden om, hvorvidt hyppigt brug af
klemposer påvirker fx barnets spise- og måltidsvaner
eller mundmotorik” (SST, Mad til små, s. 91)

“Klemposer med frugt har et meget højt sukkerindhold, der typisk ligger på mellem 84 % og 95 % […]” (SST, Mad til små, s. 91)

“På grund af det høje sukkerindhold er disse klemposer derfor at betragte som snack, som små børn ikke har behov
for. Snacken kan tage appetitten fra den rigtige mad […]” (SST, Mad til små, s. 91)

I følge SST er der derfor tre forhold man skal være opmærksom på:

  • Der mangler viden om hvordan klemmeposerne påvirker barnets spiseudvikling
  • Det høje sukkerindhold fordi klemmesmoothies oftest mest består af frugt
  • Klemmeposerne er at sidestille med snacks fremfor egentlige måltider

 

Så – er de virkelig SÅ dårlige at give? 

Jeg synes, at klemmeposerne er lidt unødigt udskældte. Læs bare denne artikel fra Tænk, som kalder dem problematiske og fremfører at de skubber den gode mad ud. Her anføres samme synspunkt som SST; at vi ikke kender til hvad det gør ved barnets spiseudvikling, hvis deres måltider serveres på tube. Men jeg har stadigt til gode at møde den mor, som serverer alle barnets måltider som klemmesmoothie. Jeg tror at de fleste forældre kan navigere i at det ikke er hensigten med produktet, dernæst at produktet er så dyrt, at det ikke er et valg man vil tage.

Man skal være bevidst om hvordan man giver disse produkter og omfanget af det ift. deres sukkerindhold. Den ernæringsmæssige værdi skal man også have for øje, for disse smoothies indeholder ikke særligt meget fedt (de fleste slet ikke noget) og meget lidt længerevarende mæthed.

Deres kalorieindhold er ofte meget lavt, og babyer og småbørn har brug for en energitæt kost, jf. bl.a.:

“Hvis energitætheden er lav, betyder det, at det lille barn skal spise store mængder mad for at dække sit
energibehov. Madens energitæthed kan være så lav, at barnet ikke kan spise de mængder, der skal til for at dække energibehovet, og man risikerer, at barnet ikke vokser, som det skal.” (SST, Mad til små, s. 99).

Så min holdning? Serveres disse smoothies som mellemmåltid skal man sigte efter nogen med grøntsager i også. Vær OBS på hvor meget varianterne med grød reelt indeholder af grød. Serveres de til nøds som f.eks. aftensmad engang i mellem kan man komme indholdet i en skål og berige med lidt fedtstof også (1 tsk smør eller olie som røres i). Babymad i klemmepose er super at have i baghånden når det hele spidser til derhjemme eller især på farten som et mellemmåltid. På farten ER de bare praktiske fordi de ikke sviner, ikke skal opbevares på køl og fordi barnet selv kan sidde med en klemmesmoothie.

Sådan bruger jeg dem

Forhåbentlig har man ovenfor fået lidt et indtryk af min brug af (købe)klemmesmoothies.

Jeg synes, at de er gode på farten (her vælger jeg gerne Ellas Kitchen eller Love Made pga. lavere sukkerindhold i disse).

Jeg er også glad for klemmesmoothie til at komme ovenpå mit lille barns grød til at søde med. Her bruger jeg kun en brøkdel af tuben pr. portion grød. Resten gemmes i køleskab 1-2 døgn eller trykkes ud i isterningebakker og fryses. Her bruger jeg gerne Rema1000’s klemmesmoothies m. ren frugt (f.eks. den med æble eller den med æble/svesker).

Jeg bruger dem også til at erstatte almindeligt hvidt sukker i babymadopskrifter. F.eks. muffins lavet på Rema1000’s gulerods-æble smoothie (SE HER).

Til baby der lige er begyndt på mad har jeg også gerne et par af sempers måltids-smoothies (f.eks. lasagne) liggende til at tage med hvis vi spiser ude hos venner, familie eller lign. Så kan jeg nemt made min baby med lidt af det.

Har min baby været forstoppet har jeg også gerne serveret frugtsmoothie (gerne noget med svesker og æble) rent som mellemmåltid for at få gang i maven. Oftest med rigtig god succes.

Endeligt har jeg brugt dem med ren frugt til at give til sygdomsramte småbørn, hvor appetitten er lav og succeskriteriet faktisk bare er at få noget indenbords hos barnet, og især at få væske og sukker i dem.

Og så laver jeg faktisk selv rigtig mange klemmesmoothies især med grød. Fordi de giver god mæthed, er billigere og fordi dem i handlen ikke indeholder særligt meget grød. Hvis du er frisk på det, så kan du finde alle mine opskrifter på hjemmelavede klemmesmoothies LIGE HER.

 

LINK TIL KILDER:

Sundhedsstyrelsen, Mad til små – fra mælk til familiens mad, 2020 (PDF) (KLIK HER)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sødkartoffel-mango grød (+4 mdr.)