Ekstravagant brunchbord

Om at være på ægteskabskursus

Ægteskabskursus – er det simpelthen en ting? Ja, det er det åbenbart, hvis man vil giftes katolsk.

Og det vil jeg jo.

Ikke fordi jeg selv er katolik – for det er jeg ikke – men fordi, at min mand er.

Jeg er klar over, at jeg nok med dette indlæg kommer til at “støde” nogle og måske skubbe nogle væk fra bloggen. For religion er ikke noget man taler ret meget om i dagens Danmark, og er man religiøs, så er man helt sikkert en smule vanvittig.

Men selvom jeg ikke selv er katolik , så er katolicismen alligevel endt med at være en stor del af mit liv netop fordi, at min mand er det og jeg naturligt engagerer mig i de ting, der betyder noget for ham. Det giver også god mening at nævne her på bloggen, at vi i høj grad er en katolsk familie med et udpræget traditionelt og konservativt værdisæt. Det sætter også et præg på, hvilken familie vi er, hvordan vi fungerer sammen og hvordan vi opdrager vores barn.

Og skal man giftes i den katolske kirke, så er kirkens ægteskabskursus obligatorisk. Kursuset er bygget op over 8 moduler, og det fungerer sådan, at en del af dem er med ens præst (ja, sådan en har man som katolik, hvor man kender sin præst og ikke kun går i kirke, når man er inviteret til barnedåb..) og så er der en del, der er samlet på en fælles kursusdag, hvor man deltager sammen med andre par.

I dette indlæg vil jeg gerne fortælle jer, hvilke tanker dette forløb har givet mig om forberedelserne til et ægteskab.

For når man taler om forberedelser til ægteskab, så snakker alle om BRYLLUPPET som det centrale; festen og den store dag. Man planlægger, hvor brylluppet skal holdes, hvordan ens kjole skal se ud, hvem der skal inviteres, hvad farvetemaet skal være osv.

Men hvad med alt det der kommer bagefter? For det er vel ‘derfor’ at man vælger at blive gift? Det er hvert fald én af de ting, der virkelig har sat sig i mig. Hvor stort et fokus, der for mange er på valg af brudekjole, hvilken kage der skal serveres og meget andet. Og hvor lidt fokus der er på først og fremmest, hvad det betyder at blive gift og hvordan man får nogle gode redskaber til at håndtere det at være gift. For det er vel forhåbentlig det, der er det, at dét hele handler om..?

Mange har en drøm om at være gift og holde en stor og fin bryllupsfest, men det er min klare overbevisning at man forbereder sig alt for lidt på det, der følger bagefter. Og eftersom at ca. halvdelen af alle ægteskaber i dag ender i skilsmisse, så er det måske ikke en helt forkert antagelse.

Nå – det her kursus jeg (eller vi) jo så endte med at skulle på fokuserer netop på alt det der binder en sammen som par, gode redskaber til at være ægtefæller og en familie, og hvordan man håndterer modgang.

I løbet af kurset bliver man i høj grad bevidst om, hvad der betyder noget for hver især i ægteskabet, hvilke potentielle konflikter der ligger og lurer i horisonten, og man får gjort sig nogle – vigtige – tanker om, hvordan man finder og skaber et fælles værdigrundlag; et udgangspunkt for at fungere som en enhed som ægtepar.

Man berører utroligt mange emner og dertil spørgsmål. Alt fra hvorfor man vil overhovedet vil giftes, hvorfor det skal være i en kirke, hvordan ens partner føler sig værdsat, hvordan man agerer i konfliktsituationer, hvilke grænser man har i ægteskabet (vil man f.eks. tilgive utroskab) og meget andet.

Men man kommer også omkring mere religiøse tilgange til emner som sex, brug af prævention og opdragelse af børn. Områder hvor den katolske kirke har klare holdninger, som jeg ved mange i det moderne samfund selv har ligeså skarpe holdninger til.

Og ja, jeg kan afsløre at lektionerne om sex og prævention var blandt dem, der lå på en fælles kursusdag. Hvis man vil have akavet stemning, så skal man bare proppe 13 par (der ikke kender hinanden) ind i et lokale og begynde at snakke om den slags, kan jeg fortælle …

For mange var det nok grænseoverskridende, men jeg synes, at det har været et rigtigt fint forløb, som personligt har gjort mig bevidst om flere aspekter af mit forhold til min kæreste (forlovede) og givet mig et nyt indblik i mange ting.

Man gennemgår emner som “I gode som i onde dage og redskaber til at få et godt ægteskab”, “At finde et fælles værdigrundlag”, “Hvad ægteskabet egentlig går ud på” og flere andre ganske relevante emner, når man vil giftes.

Jeg synes, at det har givet nogle gode snakke hos os og et sikrere fundament for det vi er ved at gå ind til sammen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ekstravagant brunchbord