Få råd til at gå hjemme

Tips til babys grød og 4 x morgengrød

Den nok væsentligste årsag til, at vi ikke kører 100% BLW herhjemme er, at jeg er rigtig glad for grød og synes det er et godt måltid som jeg gerne vil hjælpe min baby til at spise.

Det er nemt at lave, det er energitæt, man bestemmer selv hvor sødt det skal være og hvad konsistensen skal være og så mætter det godt.

Jeg startede med “rigtig” mad til Adam, da han var 6 måneder gammel (han er nu 9 mdr.), og han har derfor ikke fået grød før denne alder. På sin vis har hans grødindtag også været lidt “Baby led” (babystyret) som BLW-filosofien foreskriver. Jeg har nemlig ikke madet ham med grød i halvt-liggende stilling som det ses med nogle babyer fra 4 måneders alderen, hvis de allerede starter mad der. Adam har siddet op, selv lænet sig ind over grøden og fået lov at undersøge den med hænderne og spist den fra fingrene. Jeg har også madet ham med ske, men det har været på hans klare signaler, hvor han åbner munden og læner sig frem mod skeen selv eller fra tid til anden holder ved skeen sammen med mig og fører den op til munden. Det har betydet, at det sker på hans præmisser.

Grød kan i princippet gives allerede fra 4 mdr., men hvis barnet trives og tager på som det skal, så er jeg ikke fortaler for introduktion af fast mad før de 6 mdr.

LÆS OGSÅ: Babys start på ‘rigtig’ mad og mine tanker herom

LÆS OGSÅ: 1½ måned inde i starten på mad

Men du kan altså sagtens give grød fra de 4 mdr. Snak med din sundhedsplejerske om opstart af mad og se på de signaler din baby sender.

I dette indlæg guider jeg grundlæggende til grød som morgenmad (eller mættende godnat-måltid) til barnet i alderen 6-12 mdr.

 

Grød til hele familien

Grød kan serveres i mange variationer og konsistenser. Den første grød man serverer for baby (hvis man går frem efter sundhedsplejerskernes anbefaling om madstart gennem introduktion af grød og mos) vil oftest være en helt tynd majs- eller boghvedegrød lavet på hhv. majsmel og boghvedemel.

Her vil jeg i stedet præsentere lidt grovere grødtyper, som naturligvis kan tilpasses i konsistensen alt efter barnets mundmotoriske kunnen. De kan egentlig alle sammen serveres for resten af familien også som sund, mættende og budgetvenlig hverdagsmad – forudsat de er kogt på vand (og ikke MM/MME – det tror jeg trods alt alligevel de færreste voksne har lyst til at indtage..).

Nu hvor Adam er 8 mdr. laver jeg alt hans grød på vand og så bliver han ammet som mellemmåltid mellem morgenmad og frokost.

På den måde kan jeg lave grøden til os alle sammen. Adams portion toppes for det meste med lidt frugtmos imens vores andres får forskellig topping – f.eks. chiafrø, tørret og frisk frugt, nødder og kerner.

 

Forslag til grød

Grød er ikke kun den klassiske og velkendte havregrød (selvom den bestemt er et hit hos os!), men kan også bestå af mange andre gryn og flager eller være den ofte glemte øllebrød (som er genial til at få brugt tørre rester af kernefrit rugbrød eller bondebrød op). Hvis dit barn synes at havregrød er lidt for groft og klistret i konsistensen, så kan grød lavet af hirseflager være et rigtigt godt bud på en grød det måske vil synes om.

Gode forslag til hvad du kan lave grød med:

 • Havre
 • Boghvedegryn
 • Hirseflager
 • Quinoa
 • Spelt
 • Rug
 • Byg
 • Rester af kernefrit rugbrød/bondebrød

Prøv også at kombinere flere af ovenstående typer med hinanden. Synes du at grøden bliver lidt for grov til din baby kan du give den en hurtig tur med en stavblender og forfine konsistensen som du synes.

Varier hvilke typer gryn og flager du bruger, så forskellige smage og konsistenser afprøves. Læs også HER om introduktion af gluten til dit barn.

 

Giv grøden smag (og farve)

Sød grøden en smule med frugtmos, som du har lavet på forhånd (eller købt).

Et lille stykke banan eller et par hindbær der moses groft med en gaffel er også altid et hit hos os, og noget der er hurtigt at forberede. De fleste frugter og bær bør dog koges for at de får en blød konsistens. Husk frosne hindbær altid skal koges.

Gode frugter som mos til grød er:

 • Banan
 • Æble
 • Pære
 • Blomme
 • Fersken
 • Hindbær
 • Figner
 • Blåbær
 • Abrikos
 • Svesker

Frugter og bær kan også kommes i gryden og koges med. Husk de afgiver væske, så skru lidt ned for den øvrige væske. Blend det hele med en stavblender, så der ikke er store klumper i grøden.

Grøden kan også gives ekstra smag med en smule stødt kardemomme eller vanilje.

Hirsegrød med et nip kardemomme og toppet med en klat æblemos.

Havregrød toppet med blomme/sveskemos.

Havre-quinoa-grød kogt med blåbær og lidt vaniljesukker. Herefter blendet.

Øllebrød lavet på bondebrød og toppet med bananmos (og smør!)

 

Husk fedtstof i grøden

Grøden skal beriges med fedstof til de små (ca.  tsk pr. portion ifølge sundhedsstyrelsens anbefalinger). Berig grøden med en god olie som avocado eller hørfrøolie eller smørbar. Varier igen også gerne hvilken fedtstof du bruger fra gang til gang.

 

Konsistens

Tilpas konsistensen så det passer til dit barns mundmotorik. Konsistensen justeres nemt ved at tilsætte mere væske eller mel/gryn og så kan grøden gøres mere fin ved at bruge en stavblender i den.

Det er nemmest at starte ud med en lidt tykkere grød og så justere under kogningen med mere væske, så den bliver tyndere som man synes. Husk at når du tilsætter fedtstof til grøden inden serveringen bidrager det også en smule til at grøden bliver lidt mere lind.

Den første grød bør desuden beriges med modermælk eller modermælkserstatning (MM/MME). Tilsæt det når den har kogt.

Hvor længe grøden skal beriges med (babyegnet) mælk afhænger af det enkelte barn og hvor meget mælk det indtager ved siden af. Snak med din sundhedsplejerske om dette. Jeg stoppede med at berige grøden med mælk, da Adam var ca. 8 mdr., fordi han ammes til mange småmåltider i løbet af dagen (og natten) endnu.

 

Gem grøden

Selvom grød er nem og hurtig at koge, så er det altså også super belejligt lige at have et par tupperwarebøtter med grødportioner i køleskabet. Når jeg har kogt grød til familien tager jeg derfor lidt fra og gemmer i mindre bøtter. Så kan det lynhurtigt lunes i microovnen og serveres for en sulten baby. Du bør her tilsætte lidt ekstra væske når det genvarmes, da det har det med at blive mere tørt/fast af at stå (som om grynene suger ekstra).

Jeg serverer ofte grød til morgenmad for hele familien, og derfor er det naturligt, at Adam også spiser det her. Jeg kan dog også finde på at give ham det til natmad, hvis han virker sulten inden sengetid.

Gem grøden i små bøtter der nemt kan gå i microovnen. Det kan også fryses, men kan dog skille. Rør rundt i det efter tøning hvis det sker.

Øllebrød er en genial måde at få brugt tørre rester af bondebrød op på. Det er sjældent jeg får brugt en hel pakke inden det bliver kedeligt, hvis jeg køber det.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Få råd til at gå hjemme