Børnevenlig grøn smoothie

Indkøbsliste til babys madopstart

Et indlæg om netop dette har været efterspurgt – for hvad er gode ting at købe med fra supermarkedet, når den lille skal til at spise rigtig mad? Og det er egentlig ikke fordi man som sådan skal ud og købe en helt masse. Mit mantra med mange ting er, at der ikke er nogen grund til at gøre tingene unødigt kompliceret. Sådan er min tilgang til babymad også. Men der er alligevel nogle ting jeg ved hver madopstart (3 børn = 3 gange madopstart) har sørget for at have i køkkenet.

FØLG MED PÅ INSTAGRAM: Du kan finde meget mere inspiration til mad til de små på min Instagram profil (KLIK HER).

 

BLW eller grød/mos? Madopstart ved 4 mdr. eller 6 mdr.?

Alt efter om man vælger en mos/grødstart eller BLW (eller noget ind i mellem) og barnets alder ved madopstart kan det godt være lidt forskelligt, hvad man har mest brug for. Kører man en ren mos og grødopstart vil jeg anbefale, at man køber flere forskellige specialmel (se nedenfor) så man kan variere smag og næringsindholdet i barnets mad. Køber man noget færdiglavet babymad, så skal man også være opmærksom på aldersmærkningen på det. Noget anbefales fra 4 mdr. imens mange produkter faktisk først er fra 6 mdr. eller ældre. Laver man selv mos til baby bør man også fra uge til uge købe forskellige variationer af grøntsager for at introducere barnet til flere forskellige smage og sikre en varieret indtagelse af vitaminer/mineraler. Mit forslag er at tage udgangspunkt i den frugt og grønt den øvrige familie spiser – vær blot OBS på grøntsager med højt indhold af nitrat.

LÆS OGSÅ: 4 x startertallerken til baby og tips til at begynde madeventyret

Ting du kan komme i indkøbskurven til madopstart

Modermælkserstatning på brik

Sundhedsstyrelsen anbefaler man beriger hjemmelavet mos og grød med modermælkserstatning eller modermælk. Det kan være rart at have MME at komme i, også selvom man ammer, og med tiden at servere MME i kop for barnet. Jeg vil ikke rådgive om amning og MME nærmere end dette. Ammer man meget vil nogen måske mene MME i grød/mos ikke er nødvendigt. Jeg henviser til Sundhedsstyrelsens anbefalinger og at man gør det man selv vurderer er passende.

Specialmel 

Majsmel, hirsemel, rismel (0bs ift. anbefalinger om arsen), quinoamel, kikærtemel, boghvedemel, havremel … Der findes mange specialmel man kan bruge og tilsætte barnets mos eller øvrige mad for at tilføje smag, konsistens og mere mæthed. Engang anbefalede man at barnet ikke fik gluten i starten. Det gælder ikke længere, og det anbefales nu blot at man giver gluten i kombination med andre kornsorter. Med forskellige typer mel kan man også bage f.eks. majspandekager, banan-boghvedepandekager og meget andet spændende til baby.

Olier

Babyer skal have energitæt mad. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen også at man beriger deres mad med ekstra fedtstof, og at man varierer typen af fedtstof. Almindeligt smør kan sagtens gives, men hvis man kombinerer med f.eks. hørfrøolie, valnøddeolie, avocadoolie og andre olier, så får barnet flere forskellige sunde fedtsyrer.

Majspuffs

Fra 6 mdr. kan man prøve at give sit lille barn de gule majspuffs man finder ved hylderne med babymad i supermarkedet. De har ikke meget ernæringsmæssig værdi, men de kan understøtte barnet i at føre mad til munden selv, og så føles de trygge for mange forældre at give, fordi de smelter i barnets mund. De fåes i flere varianter og farver.

Færdiglavet babymad

Selvom man har en ambition om at lave ALT babymad selv (hvilket det i øvrigt også er ganske ok IKKE at have en ambition om..), så kan det være rart at have noget færdiglavet babymad som en hurtig nødløsning eller til at tage med uden at skulle tænke på at maden skal være på køl. Jeg bruger virkelig sjældent færdiglavet babymad som hovedmåltid til mit barn (primært fordi det er dyrt, sekundært fordi jeg ikke synes det ser super indbydende ud at skulle spise), men det er da sket på pressede dage eller ferier/udflugter. Noget jeg derimod synes er rart at have, er smoothies der kan bruges som topping på barnets grød eller i madlavningen. Ren frugtmos er ikke et specielt mættende eller solidt måltid, men det er super til at give smag ovenpå maden. Sveskesmoothies anbefaler jeg også at have liggende, da det kan gives i ren form og sætte gang i en babymave der er gået i stå.

 

En indkøbsliste kunne se sådan her ud:

  • 3 brikker MME
  • 2 poser specialmel (f.eks. hirse- og majsmel)
  • 2 slags olie (f.eks. hørfrø- og valnøddeolie)
  • 1 pose majspuffs
  • 5 frugtsmoothies
  • 2 færdiglavede babymåltider

 

Mere skal der faktisk ikke til, og så er man i gang. God fornøjelse med din babys madstart!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Børnevenlig grøn smoothie