Juleboller m. chokolade, rosiner og appelsin

De blødeste theboller

– OBS: Opdateret opskrift d. 17. november 2019  –

Kært barn har mange boller og det gør sig i den grad gældende for de klassiske boller bagt på mælk, rent hvedemel og smør – og absolut ikke skyggen af fibre eller fuldkorn

Theboller. Fødselsdagsboller. Bamseboller.

Vi kender nok alle lysten til dem.

En ren kulhydrat og glutenbombe, men SÅ lækre.

Opskrift på de blødeste theboller (12 stk.)

Arbejdstid: ca. 2 timer og 15 minutter (inkl. hævning og ovntid)

 

Ingredienser

2 dl mælk (let- eller sødmælk – helst det sidste)

1 dl yoghurt (eller skyr, creme fraiche eller lign.)

50g sukker

1 tsk salt

25g gær

1 æg

550-600g  hvedemel

75g rigtig smør (stuetemperatur)

Evt. ½ tsk stødt kardemomme

 

Til pensling: 1 sammenpisket æg (tempereret – tag det ud af køleskabet i god tid)

 

Sådan gør du:

Tag smør ud af køleskabet og lad det temperere på køkkenbordet.

Lun mælken i en lille kasserolle til det er lillefingervarmt og tilsæt da sukker, gær og evt. kardemomme. Udrør det grundigt.

Hæld gærvæsken over i en stor skål. Tilsæt halvdelen af melet og rør rundt.

Tilsæt ægget samt yoghurt og rør igen. Herefter tilsættes resten af melet – hold dog ca. 2 dl mel igen til æltning.

Kom dejen ud på et meldrysset bord, når du ikke længere kan røre i den.

Skær smørret i mindre tern og ælt det ind i dejen. Drys det sidste mel udover imens du ælter grundigt og længe. Jeg ælter i 5 minutters tid – hvilket er længere end man lige tror, prøv evt. at tage tid.

Form dejen til en kugle og lad den hæve i en time på køkkenbordet. Dæk først med en overskåret frostpose og derefter et stort viskestykke.

Når dejen har hævet ælter du den hurtigt igennem igen og deler den i 12 lige store dejstykker. Kom bagepapir på en bageplade, form bollerne og placer dem på bagepladen. Pensl med æg.

Sæt pladen midt i en slukket ovn. Kog en liter vand og hæld det spilkogende vand over i et fad du placerer i bunden af ovnen. Luk straks ovnen og lad bollerne efterhæve i 30 minutter i den varme damp.

Tag fadet med vand ud og pensl bollerne med sammenpisket æg.

Tænd ovnen på 180 grader traditionel varme og lad bollerne bage i 14-18 minutter. Pensl gerne en enkelt gang mere undervejs med æg. Så bliver de skinnende blanke.

Dæk straks bollerne med et rent viskestykke, når de tages ud af ovnen. Så bliver de perfekt bløde!

OBS: Du kan se i indlægget her at det varierer, hvor “skinnende” de er. Det skyldes, hvorvidt man pensler undervejs i ovnen. Pensler du også halvvejs inde i bagetiden, så bliver de meget blanke.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Juleboller m. chokolade, rosiner og appelsin