Hjemmelavet æblemost

Det er æblesæson og vores have bugner af æbler. En virkelig lækker måde, at få de mange æbler brugt på, er at trylle dem til lækker æblemost!
I vores have har vi lige nu 2 æbletræer, der er store nok til at bære massevis af frugt til jeg kan lave æblemost af. Jeg ved faktisk ikke hvilke sorter de er – dertil er jeg ikke kyndig nok udi frugttræer. Jeg ved dog at det ene af æbletræerne giver nogle meget søde æbler imens det andet giver mere syrlige. Jeg synes, at man får en fantastisk most ved at mixe netop to eller flere sorter med forskellig grad af sødme.
Den æblemost jeg laver er helt klar, fordi den filtreres. Jeg synes den ser pænere ud sådan, men det har også den store fordel, at jeg tydeligt kan se, hvis indholdet i flaskerne gærer eller danner mug. Det er stort set umuligt, hvis mosten står med skum og pulprester, der gør den grynet. Og ja, det hedder med rette “æblemost”. Most presses og konserveres som den rene frugtsaft og er et rent naturprodukt, imens juice er lavet af koncentrat.
Hvis du foretrækker den uklare æblemost, så undlader du selvfølgelig bare at filtrere (og sparer også en masse tid).
Her får du min fremgangsmåde til æblemost af havens æbler.
Først og fremmest er det en forudsætning for at lave sin egen æblemost, at man har en juicemaskine til at presse frugten. Jeg tror, at der er rigtig mange, der allerede står af her, fordi man automatisk tænker, at det er utroligt dyrt at anskaffe sig sådan en maskine. Juice/saftpressere fås i mange forskellige prisklasser, og de dyre modeller argumenterer ofte med, at netop deres maskine bevarer vitaminindholdet i den færdige saft bedre. Nogle modeller kan også tage hele citrusfrugter med skal, og de er også i den lidt dyrere kategori.
Den maskine jeg har er en solid maskine fra OBH Nordica. Den larmer en smule, men det er vel hvad man kan forvente, når den kan kværne hele æbler med skral, kernehus og stilk. Den kan tage alle frugter og grøntsager uden de skal skrælles først (dog ikke citrusfrugter – her må man lige fjerne skallen). Den har to forskellige hastigheder, en opsamlerfunktion og alle løsdelene kan gå i opvaskemaskine. Den hedder OBH 6749 Centrifugal juicer og koster pt. 539,- hos wupti.com (KLIK FOR AT ÅBNE PRODUKTSIDE HOS WUPTI).
Sådan laver jeg æblemost:
1. Første trin er naturligvis indsamling af æbler i haven. Her er jeg ikke kræsen. Jeg både plukker de modne æbler på træet (Tag fat om æblet og drej det forsigtigt, hvis det slipper selv er det modent) og indsamler nedfaldne æbler. Fordelene ved at plukke dem direkte fra træet er at mange flere af æblerne er egnet til brug. De har ikke fået slag af faldet fra træet og der er ikke gået insekter eller dyr i. Hvis du indsamler nedfaldsfrugt hver dag, kan du dog godt bruge en stor del af det. Det må bare ikke ligge for længe på jorden.
2. Jeg laver grovsorteringen af æblerne allerede ved indsamling. De æbler der helt sikkert ikke ser gode ud, de ryger i komposten udenfor. Når jeg kommer ind hælder jeg æblerne i håndvasken og fylder den op med 10 cm koldt vand. Jeg vender æblerne rundt i vandet, så de bliver skyllet for små insekter.
3. Fra håndvasken tager jeg løbende en stor skål æbler fra og finder et spækbræt og en god kniv frem. Jeg skærer æblerne over på midten for at sikre at der ikke er gået orm i dem. Ormene søger ind mod kernehuset, så på denne måde får man sorteret de æbler fra, som er blevet hjemsted for små frugtorm.
4. Æblerne kommes i juicemaskinen og presses. Jeg holder øje med at kanden i maskinen ikke løber over og hælder af og til fra i andre kander jeg har stående klar.
5. Jeg bruger en suppeske til at fjerne det øverste tunge skum, der danner sig i kanderne, når pulpen flyder ovenpå den nypressede æblemost. På den måde sorteres det værste skum fra allerede inden filtreringen, og filtreringen går hurtigere.
6. Herefter filtrerer jeg mosten ved at hælde mosten igennem en tragt med to kaffefiltre sat i. Tragten placeres ovenpå en helt ren kande til opsamling.
7. Jeg opbevarer æblemosten i glasflasker og derfor tager jeg naturligvis helt rene flasker, som jeg derefter skolder. Man skolder flasker ved at hælde nykogt vand i dem og hælde det ud igen efter 1 minuts tid. Husk også at overhælde flaskernes låg/propper med friskkogt vand. Skoldningen dræber bakterier i flaskerne.
Nu kan man enten vælge at hælde æblemosten på de skoldede flasker, opbevare det i køleskab og drikke det indenfor 5 dage.
ELLER
Man kan foretage en form for konservering af sin æblemost, så den holder i månedsvis (hvis ikke flasken åbnes).
Jeg hælder den filtrede most i en stor gryde og opvarmer saften til 80 grader og lader den stå ved 80 grader i tre minutter. På den måde dræbes bakterier i selve mosten. Herefter hælder jeg straks mosten på de skoldede flasker og lukker dem til.
Jeg er spændt på om de holder sig fri for bakterievækst og gæring. Jeg har både lavet en portion til vinteren efter denne metode og én hvor flaskerne efter skoldning også skylles i atamon. De kommende måneder vil vise om jeg helt kan droppe atamon næste år, hvis æblemosten holder sig fint uden.
Skal jeg forstå korrekt, at efter du har filtreret den så gemmer i det der skal drikkes nu i flasker. Og resten i 2 x 4 l fryseposer med 1L i hver ?