Minced Meat Pie

Grundopskrift: Brun sovs

Den brune sovs er en absolut klassiker i det gammeldags danske køkken. Det er dog også en af de ting jeg ofte bliver spurgt om, hvordan man laver, når jeg i en opskrift skriver, at man på fonden fra en and eller et stykke oksekød kan lave en skysovs/brun sovs.

Det er synd og skam at kassere stegskyen fra din madlavning og så i stedet servere en færdigkøbt sovs. Alle kan nemlig lære at lave en brun sovs selv fra bunden. Det er slet ikke svært, og med min basisopskrift her, så kommer du sikkert i mål.

FOND: I opskriften vil du se, at der blot står ‘fond’ i ingredienslisten. Det er fordi, at du kan lave din sovs på skyen/fonden fra det kød du har tilberedt (hvad enten det er kylling, and, en okseudskæring eller en lammekølle). Det kræver blot at du indsamler den under tilberedningen. Det står beskrevet i mine opskrifter på f.eks. andesteg og lammekølle, hvordan du gør det. Jeg vil også altid anbefale, at man sammen med skyen har vand og forskelligt grønt til at tilføje ekstra smag. Det kan f.eks. være en bradepande med vand, et par gulerødder, et løg og noget selleri, som står under stegen og skyen så drypper ned i. Så har du den skønneste fond! Si den og fjern det værste fedt (det stiger til tops i en kande eller skål som den sies over i) og kog evt. din fond lidt ind. Så er den klar til brug.

Grundopskrift på brun sovs (til 4 personer)

Arbejdstid: 15 minutter

 

Ingredienser

4 spsk smør

4 spsk hvedemel

4 dl fond

1-2 dl mælk eller fløde

Sovsekulør

Ribsgelé

Groft salt

 

Sådan gør du:

Opvarm en lille tykbundet gryde ved medium varme. Tilsæt smørret og lad det smelte.

Tilsæt melet og rør det sammen med smørret, så det samler sig.

Nu tilsættes din fond løbende – ca. 1 dl af gangen – imens du rører rundt (rør godt på bunden af gryden). Skru lidt op for varmen og se at sovsen tykner hver gang inden, at du igen tilsætter mere fond. Sørg for at sovsen småkoger. Så koger man melsmagen af sovsen.

Når alt fond er tilsat skruer du igen lidt ned for varmen (så sovsen lige er under kogepunktet) og justerer konsistensen med mælk eller fløde til du tænker den er perfekt.

Juster sovsens farve med madkulør og smag den til med salt og ribsgelé inden servering.

TIP! Imens du laver din sovs koger du en portion vand i en elkedel og hælder det i den sovseskål du vil servere i. Lad det varme vand stå i skålen og hæld det så af lige inden sovsen skal i. Sørg for at tørre sovseskålen af for alt vandet med et viskestykke inden sovsen hældes på. Nu undgår du at sovsen bliver kold alt for hurtigt inde på bordet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Minced Meat Pie