3 lækre bruschettas til grillmaden

Hyldeblomstsaft

Det er midsommer om lidt og det betyder at de store hvide skærme med massevis af små fine lyse blomster pryder stier, villahaver og parker. Hylden blomstrer nemlig lige nu.

Hyldeblomstsaft er nemt at lave og kan både nydes iskold som en traditionel saft eller du kan bruge den i sommerdrinks eller endda som smagsgiver i mousse i en sommerkage.

Her guider jeg dig til, hvordan du får den lækreste og klareste hyldeblomstsaft.

Opskrift på hyldeblomstsaft (2 liter saftkoncentrat)

Arbejdstid: 20 minutter + 3 dages trækketid i køleskab

 

Ingredienser

50 hyldeblomstskærme

5 øko citroner

1 kg sukker

2 liter vand, kogende

 

Udstyr:

5 liters gryde

Sigte

Tragt og kaffefiltre til filtrering (kan udelades)

 

Sådan gør du:

Skyl dine hyldeblomstskærme under koldt rindende vand og tjek dem for insekter som skylles af.

Kom alle skærmene i en stor gryde (gerne en der kan rumme 5 liter).

Skær to af citronerne i skiver og læg dem ovenpå hyldeblomsten. Pres herefter saften af de tre sidste citroner og hæld saften over. Læg gerne skallerne fra de tre pressede citroner ned i gryden også.

Hæld sukker over og derefter det kogende vand (jeg koger 2 portioner vand af 1 liter i min elkedel og hælder over enkeltvis). Rør i gryden med en grydeske så sukkeret opløses og det hele blandes godt sammen.

Dæk gryden med låg og stil det hele i køleskab (jeg stiller den lune gryde på et viskestykke i køleskabet for at skåne glashylderne for varme). Lad blandingen trække i køleskabet i 3 døgn.

Når saften har trukket hælder du den over i stor skål igennem en sigte. Her sorteres hyldeblomstskærmene og citronerne fra. Tryk gerne saften ud af skærmene ned i sigten, så alt saft og smag kommer med.

Skyl gryden grundigt af.

Herefter filtrerer jeg saften gennem en tragt hvori jeg sætter 2 kaffefiltre. Jeg lader saften dryppe ned i en kande og efterhånden som den fyldes tømmer jeg den over i den store gryde fra før. På denne måde får du en flot klar saft.

Udskift kaffefiltret undervejs hvis saften begynder at løbe meget langsomt.

Når alt saft er filtreret koges saften kortvarigt op til kogepunktet.

Herefter hældes den straks på rengjorte flasker som lukkes med det samme.

 

BLANDINGSFORHOLD

Med hjemmelavet saft bør man smage sig frem ift hvad det ideelle blandingsforhold er mellem saft og vand. Portionen her giver minimum 4 liter færdigblandet saft.

 

KONSERVERING: 

Jeg konserverer saften ved at koge den op som foreskrevet ovenfor. Det udrydder bakterier i saften. Derefter er det vigtigt at den hældes på sterile flasker. Jeg skolder mine flasker og proppen med spilkogende vand og lader dem køle af. Herefter kommer jeg en smule atamon i flasken og skyller rundt. Atamonen hælder jeg ud igen herefter (genbruges evt. i den næste flaske). Saften hældes på umiddelbart efter den har kogt og flasken lukkes. Fyld så meget saft i som muligt, så der er minimalt med luft i flasken. Således minimeres miljøet for at svamp og bakterier kan formere sig. Når du hælder saften på flasken, sørg da for at evt. tragt du benytter også er skyllet med kogende vand først. Flaskerne kan opbevares i et mørkt skab. Ideelt gerne et hvor det er lidt køligere end stuetemperatur. Jeg opbevarer i et viktualieskab ved 10-14 grader.

Når flasken åbnes brydes konserveringen og saften bør da opbevares på køl og nydes indenfor 7 dage.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3 lækre bruschettas til grillmaden