Midsommerkage m. hyldeblomst mousse på nøddebund

Gulerodsbrud

Du kender dem helt sikkert fra bageren – de store luftige, bløde gulerodsbrud som smager som en drøm.

De er fantastiske helt som de er eller skåret over og med et lag smør. Og så er de faktisk også velegnet som sandwichbrød i madpakken.

Gulerodsbrudene får deres særlige bløde konsistens og lidt særegne udseende fordi dejen faktisk hæver uden fyld først, hvorefter gulerod og solsikkekerner hakkes ind i dejen.

I min opskrift hæver de også i damp og så bruger jeg en smule sigtemel i dejen. Det giver virkelig noget ekstra til konsistensen og smagen, og krummen bliver endnu mere blød og svampet.

Gulerodsbrud skal ikke have en sprød og sej skorpe. De skal være BLØDE. Og det får du med denne opskrift.

Opskrift på gulerodsbrud (16 stk.)

Arbejdstid: 2 timer og 15 minutter (inkl. hævetid og ovntid)

 

Ingredienser

4 dl lunt vand (3 dl koldt og 1 dl kogende blandes)

85g sukker

50g gær

800g hvedemel

200g sigtemel

1½ tsk salt

85g blødt smørbar

1 dl creme fraiche (eller tykmælk, yoghurt natural eller lign.)

250g gulerødder, skrællet og revet

150g solsikkekerner

2 æg, let rørt sammen med en gaffel

 

Sådan gør du:

Kom vand i et dejfad eller røreskål og tilsæt sukker og gær. Rør til det er opløst i væsken.

Afvej melet og bland det med saltet.

Tilsæt halvdelen af melet i skålen og rør det ud. Tilsæt herefter yderligere en smule mel samt smør og cremefraiche.

Rør dejen grundigt sammen imens du tilsætter mere mel – hold dog ca. 1 dl tilbage til æltningen om lidt.

Når dejen er god fast tager du den ud på et meldrysset bord og ælter den godt igennem. Tilsæt her resten af melet.  Dejen bliver noget mere fast end en traditionel bolledej. Det er meningen, da der senere skal tilsættes æg og gulerødder som indeholder meget væske.

Når dejen er æltet godt igennem samles den til en rund kugle på køkkenbordet og dækkes med et rent viskestykke.

Lad nu dejen hæve i 45 minutter.

Tryk nu et stort hul ned i dejen – ikke igennem selve dejen – men ned i den så der kommer en fordybning og du har en slags skål af dej. Kom heri de to æg, revne gulerødder og solsikkekerner. Buk dejen sammen ind over og find nu en palet eller grydeske i træ frem. Hak dejen sammen og buk den ind over sig selv og hak igen indtil du har en stor klistret masse, hvor gulerødder og solsikkekerner er jævnt fordelt (se billederne ovenfor).

Skær dejklumpen over i to (brug bare paletten) og del hver klump i 8 nogenlunde lige store stykker som fordeles på 2 bageplader beklædt med bagepapir (2 plader á 8 brud). Dejen er meget klistret og blød, så jeg bruger bare paletten til at løfte dejklumperne med.

Kom begge plader ind i ovnen og kog 1 liter vand som du straks hælder i et ovnfast fad og placerer nederst i ovnen. Luk ovnen og lad den være slukket og lad nu brudene hæve yderligere 30 minutter i dampen fra det kogende vand.

Lad fadet stå i ovnen og tænd nu ovnen på 185 grader varmluft og bag dine gulerodsbrud i 15-20 minutter til de tager farve og lyder hule når du slår forsigtigt på dem.

De færdigbagte gulerodsbrud dækkes straks med et viskestykke så dampen indkapsles omkring dem – så får du de skønneste bløde brud.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Midsommerkage m. hyldeblomst mousse på nøddebund