Syrlig og sød rødkålssalat

Berlinere m. jordbærsyltetøj

Der er ikke noget bedre end hjemmebag – heller ikke i juletiden.

Og så er der meget få ting, der kan slå sådan en friskbagt, blød og luftig berliner med sødt jordbærsyltetøj i midten. De er ikke svære at bage selv, så kast dig endeligt ud i det. Dem du serverer dem for vil ELSKE dem.

Du får min opskrift og en billede-guide her.

Opskrift på berlinere med jordbærsyltetøj (10 berlinere)

Arbejdstid: ca. 2 timer (inkl. hævetid)

 

Ingredienser

1 dl letmælk

½ dl fløde

400g hvedemel

2 tsk sukker

1 knivspids salt

1 lille æg

75g smør (jeg bruger smørbar – og ikke “rigtig” smør)

3/4 pk gær

1 dl jordbærsyltetøj

500g palmin eller svinefedt (eller en blanding af de to – det foretrækker jeg)

Desuden: Sukker til at vende de friskkogte berlinere i

 

 

Sådan gør du:

Lun mælken i en lille kasserolle til den er ca. 50 grader varm.

Tag gryden af varmen og tilsæt fløde og gær. Udrør gæret grundigt. Det kan godt tage lidt tid – der skal bruges en del gær i forhold til mængde af væske.

I en skål afvejer du melet og tilsætter salt og sukker til det.

Jeg rører herfra dejen sammen i gryden. Tilsæt halvdelen af melet til gærvæsken og rør godt rundt. Tilsæt så ægget og resten af melet. Rør det grundigt sammen i mens du tilsætter smørret. Tag dejen ud på et bord med en lille smule mel drysset på og ælt den godt. Dejen er meget smidig og en lille smule fedtet – så er det en god dej til berlinere!

Del dejen i 10 lige store stykker og tril hver til en kugle. Lad dejkuglerne hvile 15 minutter under et viskestykke på køkkenbordet.

Tryk hver af dejkuglerne flade og placer en tsk jordbærsyltetøj i midten af hver.

Saml dejen og tryk den godt sammen – berlinerne skal beholde deres form, men syltetøjet må ikke kunne komme ud. Det er faktisk denne del i arbejdet med dine berlinere, der kræver mest “øvelse” og grundighed. Gør du dig umage her, får du et virkelig flot resultat. For fremgangsmåde se billederne nedenfor her.

Lad de fyldte berlinere efterhæve under viskestykke i 45 minutter.

Når de har hævet i 30 minutter kan du begynde at forberede olien: smelt langsomt (middel varme) palmin/svinefedt. Når du kan stikke en lille træpind (en tandstik, et lille grillspyd i træ eller trædelen af en tændstik) i og olien bruser og bobler op omkring pinden, så er den god.

Kog berlinerne i olien 3-5 minutter på hver side til de er gyldne og flotte.

Tag dem op og læg dem på køkkenrulle. Drys straks sukker over og læg et stykke køkkenrulle og derpå et stykke staniol løst over dem. På den måde holdes dampen fra de nybagte berlinere lidt nede hos dem og du får de blødeste og lækreste hjemmebagte berlinere!

 

GENERELT OM VARM OLIE: I denne opskrift arbejdes der med varm olie og det kræver sine forholdsregler. Børn skal holdes ude af køkkenet og olien skal placeres så langt inde (og langt væk fra dig og andre!) på dit komfur som muligt. Du må aldrig nogensinde hælde vand i olien for at køle den ned eller hvis der skulle ske det (meget sjældne), at der går ild i olien. Hav et låg klar du kan lægge over i stedet. Sørg for at bruge en stor gryde til olien. En god huskeregel er, at der gerne skal  være minimum ligeså meget afstand fra oliens overflade til grydens kant som olien er dyb – altså må gryden absolut ikke være mere end halvt fyldt. Skummer og bobler olien fjernes den straks fra varmen. Når du er færdig med olien, skal du lade den køle af så længe som muligt og hælde den på glas eller i mælkekartoner og derefter i skraldespanden. Olien må IKKE skaffes af vejen i din håndvask, hvor den vil størkne i rørene og stoppe dem til. 

Når du har ovenstående in mente er der ingen fare ved at arbejde med varm olie.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Syrlig og sød rødkålssalat