Nødder og kerner i vaniljesirup - perfekt til ost

Sådan planlægger jeg god og budgetvenligt mad

Hjemme hos os holder vi styr på aftensmadsmenuen med ugentlige madplaner.

Madplanerne laver jeg selv og jeg har tidligere udgivet nogle af mine madplaner her på bloggen (med forslag til aftensmad mandag til torsdag). Jeg vil rigtig gerne lave flere madplaner og opskrifter på hverdagsretter som jeg kan dele, så det skal der nok komme mere af. Du kan finde mine opskrifter på hverdagsretter LIGE HER.

Overordnet består min indkøbs- og madplansrutine af følgende:

  • Ugentlige storindkøb hos ‘nemlig.com’ til en hel uge
  • Kød købt på tilbud/nedsat pris og derefter pakket til fryser
  • Madplans-logbog indeholdende: oversigt over indhold i fryser, brainstorming på madretter til en måned af gangen, madplanstavle i mit køkken

I dette indlæg vil jeg forklare, hvordan jeg handler ind og planlægger vores aftensmad.

Ét ugentligt indkøb

Jeg handler ind til os – som udgangspunkt – til en hel uge ad gangen. Det kan nogle gange godt virke lidt uoverskueligt, men det er SÅ rart når det er gjort og på plads. Jeg planlægger kommende uge ud fra min madplans-logbog (se mere om den nedenfor) og tilpasser retterne til, hvad jeg har i køleskabet.

Jeg handler alt det jeg skal bruge til aftensmad og kommende uge hos ‘nemlig.com’ – det vil sige at jeg også køber ind til morgenmad og frokost; mælk, yoghurt, rugbrød osv. til en hel uge. Jeg får levering fra nemlig om mandagen/tirsdagen.

Det kan ske, at jeg i slutningen af ugen lige mangler en pakke brød eller en liter mælk, men så kan min mand snuppe det med, når han er ude at løbe om lørdagen. Det er dog min ambition, at det kun må være et par enkle småting og max 50 kr. der bruges på den slags “nødkøb”. Ellers må vi være kreative og bruge/klare os med det vi har. Men det sker altså at familien drikker lidt mere mælk end jeg har beregnet eller at vi løber tør for smør, og så kan man jo blive nødt til at skulle forbi et supermarked.

Køb kød på tilbud (samt spis mindre kød)

Hver anden uge går jeg på tilbudsjagt efter kød i de lokale supermarkeder. Der køber jeg pålæg og kød, som jeg fryser ned.

Desuden bestræber jeg mig på at minimere mængderne af kød i vores mad ved at f.eks. kombinere kødfars med revet grøntsager eller knuste bønner og generelt supplere maden med salat og grøntsager.

Madplans-logbog

Min helt store hjælper i forhold til aftensmad er min “madplans-logbog”. Her bruger jeg en dobbeltside på at forberede mig til hver måned.

Lav status over din fryser en gang om måneden

På den ene side laver jeg en oversigt over, hvad jeg har i fryseren af kød. Hver gang noget af det skal bruges til en madplan streger jeg feltet med det over i oversigten. Dette gør jeg én gang om ugen, når kommende uges madplan skal planlægges. Jeg tager derfor meget udgangspunkt i, hvad jeg har i fryseren.

Brainstorm på madretter til en hel måned ud fra fryserindhold og sæsonens råvarer

Ud fra hvad jeg har i fryseren, hvad der er i sæson og inspiration jeg har fået fra madmagasiner/ugeblade/sociale medier (og hvad jeg måske har i køleskabet) brainstormer jeg på, hvad jeg kan lave af retter den kommende måned. Jeg skriver dem alle sammen ned på side 2 i min månedsoversigt. Jeg kommer med forslag til tilbehør men er sjældent helt specifik omkring, hvad det præcis skal være. F.eks. kan jeg finde på at skrive at en ret skal være med bagte rodfrugter eller grøn salat – men her skriver jeg ikke HVILKE rodfrugter eller hvilken salat præcis. Det finder jeg først ud af, når retten skal på en madplan. For så afhænger dette gerne af hvad jeg har i køleskabet eller hvad der måske er på tilbud.

Lav 7 dages ugemenu

Fra min liste over madplansretter udvælger jeg til hver uge 7 retter, som jeg skriver ned på en strimmel papir og præciserer, hvilket tilbehør der skal være til. Dette gør jeg i weekenden op til en ny uge. Når jeg “bruger” en ret i en madplan overstreges den på oversigten og det kød jeg skal bruge overstreges på fryser-oversigten. Jeg streger ikke retterne over andet end en enkelt gang med en tynd streg. På den måde kan jeg altid gå tilbage i logbogen og se hvad vi har fået at spise tidligere måneder og således finde inspiration.

Hele ugens menu samles på en madplanstavle i køkkenet og jeg laver en bestilling hos ‘nemlig’ på de ting jeg mangler både til madplanen og til kommende uge generelt.

Så er der styr på aftensmaden.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nødder og kerner i vaniljesirup - perfekt til ost