Pizzastave m. gulerod til de mindste (+6 mdr.)

Hjælp! Min baby skal starte på mad

Som forældre kan det der madopstart godt virke ret skræmmende og virkelig mange spørgsmål melder sig – skal barnet til at have grød? Hvordan kan man servere spændende ting for en baby? Hvad er det der BLW ret mange taler om? Og hvordan kommer man over frygten for, at barnet får mad galt i halsen?

Alt sammen tanker jeg tror de fleste forældre har, når deres barn skal til at have andet end mælk.

I dette indlæg har jeg samlet de forberedelser man kan gøre sig inden barnet skal starte på mad.

 

Mos/grød og BLW

I Danmark har der egentlig været tradition for, at babyer starter ud med at få en tynd mos/grød som mor eller far fodrer barnet med på en ske, og at man gradvist gør grøden tykkere. Læser man publikationen “Mad til små” (som er gældende vejledning og anbefalinger fra sundhedsmyndighederne indenfor overgangsmad til småbørn) så er det også fortsat et indtryk man får, at der i høj grad lægges op til grød og mosbaseret kost. Dog vejledes der også omkring “rigtig” mad som barnet kan få i en tidlig alder.

Det er min oplevelse, at der – for forældrenes vedkommende især – er sket meget de sidste par år indenfor opfattelsen af, hvordan baby starter på mad. Man er gået fra en tankegang om, at madstart er grødstart, til at måltiderne skal være babystyret (BLW eller BLW inspireret i nogen grad), hvor baby sidder med mad, der ligner familiens. Og at baby ikke sidder passivt og fodres, men oplever at deltage på lige fod ved familiens måltider og fællesskab omkring maden.

Hvordan man vælger at introducere mad til sit barn, synes jeg skal foregå på den måde som forældre finder det bedst til lige netop deres barn (som de jo kender bedst). Man kan vælge grød/mos, BLW eller en kombination et sted i mellem.

Madopstart – hvornår?

Babyer kan starte på tynd grød og mos fra de er 4 måneder, men hvis barnet vokser som det skal, anbefales det ikke at starte på mad før barnet er tæt på 6 måneder gammelt (“Mad til små”, s. 7). Babyers mave-tarmsystem er stadigt relativt umodent de første måneder udenfor maven, hvorfor anbefalingerne bl.a. er udformet således i Danmark.

For at kunne spise efter BLW-konceptet (kan gøres fra 6 måneder) skal barnet kunne sidde stabilt op i en højstol og selv føre mad til munden.

Rådfør dig med sundhedsplejerske og evt. egen læge i forhold til madopstart. Børn er forskellige og kan have individuelle udfordringer, og det er også forskelligt hvornår børn viser interesse for mad. Sidstnævnte er også ret vigtigt for at måltidet bliver en positiv oplevelse for barnet.

 

Gode forberedelser op til starten på mad

Udstyr

En hagesmæk med opsamler, en god højstol, drikkekop, tallerkener og skeer i materialer godkendt til fødevarer, så er baby klar til at spise. Hvis I har lyse trægulve eller et sart tæppe under stedet, hvor baby skal sidde, kan I også tænke i at afdække dette – f.eks. med en gennemsigtig kontormåtte eller voksdug man lægger under barnets stol.

Kend til førstehjælp

Det er en god tryghed at vide, hvad man skal gøre hvis barnet får noget galt i halsen som det ikke nemt kan hoste op eller som decideret blokerer luftvejen delvist eller fuldstændigt. Læs op på førstehjælp eller tag et kursus i førstehjælp til småbørn. Det kan være rart at være forberedt på, hvad man skal gøre.

Udveksl erfaringer og få inspiration fra andre

Der findes en del facebookgrupper, hvor babymad er tema – søg f.eks. på “BLW light”, “Børnenes madunivers” og “BLW-mad i billeder” som er grupper jeg kan anbefale. Der findes også en del instagramprofiler – jeg selv inklusiv – der løbende deler inspiration til babymad.

Hent faglig viden og gør dig bekendt med myndighedernes anbefalinger

Selvom andre forældres erfaringer kan være givende ift. inspiration og nye opskrifter, så er det vigtigt at holde sig orienteret om, hvad de aktuelle anbefalinger er fra sundhedsmyndighederne indenfor babymad og mad til småbørn. Der er specifikke fødevarer som småbørn ikke må få i for store mængder og så er der fødevarer som de slet ikke må få. Læs mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside under afsnittet “Ernæring til spæd og småbørn” (KLIK HER), hvor du bl.a. også finder publikationen “Mad til små”.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pizzastave m. gulerod til de mindste (+6 mdr.)