4 x madpakker (frokost til barn 7 år)

Gammeldags oksegrydesteg

Gammeldags oksegrydesteg er en skøn spise og en rigtig “hyggeret”. Den tager lidt tid at lave, men til gengæld passer den sig selv. Det en ret jeg ofte laver en lørdag, hvor jeg midt på eftermiddagen sætter stegen over, og så dufter hele huset så dejlig af god mad, som vi alle kan gå og glæde os til.

Hemmeligheden bag at grydestegen bliver god er, at den skal have lang tid. Så bliver den mør som smør!

Grøntsagerne der simrer med ved stegen kan snildt varieres alt efter hvad indholdet i din grøntsagsskuffe byder på. Knoldselleri, bladselleri, pastinak, persillerod, gulerod, porre, løg og forårsløg kan alle bruges som smagsgivere.

 

SERVERINGSFORSLAG: Du kan servere din oksegrydesteg med et væld af tilbehør, men jeg foreslår naturligvis, at du laver en brun sovs på den smagfulde fond, som grydestegen efterlader. Derudover er godt tilbehør kartofler. Enten ovnbagte, kogte eller som mos. Bagte rodfrugter eller kogte grøntsager (grønne bønner, gulerødder, blomkål og lign) er derudover også godt at servere til. Asjer og/eller karamelliserede perleløg er også rigtig godt til.

RESTETIP: Rester af kødet kan gemmes og bruges til hjemmelavet “kebab” til f.eks. wraps eller pitabrød. Det skal bare skæres i mindre stykker og svitses ganske kort ved høj varme på en pande med lidt krydderier. Rester af fonden kan du bruge til en suppe.

Opskrift på oksegrydesteg (til 4 personer – ofte nok til rester)

Arbejdstid: 20 minutter + tilberedningstid (2 timer)

 

Ingredienser

1,5 – 2 kg grydesteg af f.eks. oksetykkam

2 spsk smør til stegning

1 løg

1 gulerod

1 håndfuld selleritern, pastinak, persillerod eller lign.

2 fed hvidløg

1 håndfuld friske krydderurter (f.eks. timian, rosmarin og salvie)

2 tørrede laurbærblade

1 liter oksefond (kan fint laves på boullionterning)

1 mørk øl (33 cl)

 

Sådan gør du:

Klargør grøntsagerne. Pil løget og skær det i fire store stykker, skræl guleroden og selleriet, pil hvidløget og skyl krydderurterne.

Varm en stor gryde (gerne str. 5 liter) op ved medium-høj varme og smelt smørret heri.

Brun din oksesteg godt af på alle sider og tag den så af varmen.

Kom alle grøntsagerne i gryden og lad dem svitse godt af imens du vender i dem i et minuts tid. Kom herefter oksestegen tilbage i gryden og hæld den mørke øl og kalvefonden ved. Tilsæt laurbærbladene og læg et låg på (men lad der være en smal åbning ved lågets kant, hvis grydelåget ikke har et lille hul).

Skru ned til lav varme, så det hele kun lige akkurat simrer.

Lad gryden passe sig selv de næste 2 timer, men tjek at den fortsat simrer og juster evt. temperaturen. Vend stegen efter en time.

Efter de 2 timer tages din grydesteg op. Lad den hvile 15-2o minutter under et stykke sølvpapir og viskestykke inden den skæres.

Den tid kan du bruge til at sigte din fond (udgøres af alt væsken i gryden) og lave en skøn brun sovs til stegen. Læs HER hvordan.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

4 x madpakker (frokost til barn 7 år)