Middelhavssalat

Kartoffelbrød i fad

Her får du en lækker opskrift på kartoffelbrød med smag af rosmarin og hvidløg. Perfekt måde at få brugt rester af kartofler på og så er det fantastisk både til grillmad og simreretter.

Brødet tager udgangspunkt i min opskrift på foccaciabrød, og er et vanvittigt luftigt og let brød konsistensmæssigt.

Det forsvinder altid som dug for solen hos os. Både min mand og søn er vilde med det. Hvis man skærer den øverste skorpe fra (hvor hvidløgssmagen sidder) er det også ideelt til de aller mindste som gnavebrød ved bordet, da det er blødt, luftigt og uden kerner.

I opskriften her bruger jeg surdej i kombination med en lille gærmængde, men har også et forslag til alternativ, hvis du ikke har sådan en stående.

Opskrift på kartoffelbrød i fad (½ bradepande, ca. 23 x 33 cm)

Arbejdstid: ca. 4 timer og 15 min. (inkl. hævning og ovntid)

 

Ingredienser

4 dl lunt vand (bland 1 dl friskkogt vand med 3 dl koldt vand)

1 spsk sirup eller honning

½ dl solsikkeolie

8g gær

½ dl surdej

7 dl TIPO 00 mel (kan erstattes med hvedemel)

½ tsk salt

5 mindre spisekartofler, kogte og befriet for skralden

3 spsk olivenolie

3 spsk solsikkeolie

1 fed hvidløg

1 tsk tørret rosmarin

Havsalt

Evt. friske kviste rosmarin

 

Sådan gør du:

Kom vand, gær, sirup og den halve dl solsikkeolie i en store røreskål og udrør gæret grundigt.

Ingen surdej? Alternativ til surdej er at fordoble gærmængden og tilsætte 1 spsk groft mel.

Tilsæt 4 dl mel og herefter surdejen. Sørg for det hele er rørt godt sammen og dæk da skålen med husholdningsfilm og et viskestykke. Lad hæve 2½ time (gerne et lunt sted).

Efter hævning tilsættes 2 moste kartofler (mos dem så fint som muligt med en gaffel) og de resterende 3 dl mel samt ½ tsk salt.

Dejen røres nu på dejkroge i 5 minutter til en stor rund klump.

Bland olivenolie og solsikkeolie i et lille glas og pres hvidløget heri.

Skub dejen over i et ovnfast fad beklædt med bagepapir. Dyp dine fingre i olien og tryk dejen ud i fadet. Fordel resten af olien ovenpå dejen og dæk brødet med tynde skiver kartoffel.

Drys med rosmarin og havsalt (og evt. friske kviste af rosmarin) og dæk herefter fadet med film og viskestykke og lad igen hæve i 1 time.

Bag brødet midt i en forvarmet ovn v. 200 grader traditionel varme i 20-25 minutter. Husk at ovne er forskellige, så kig løbende til dit brød. Når det tager farve på toppen og lyder hult, når der bankes på det er det færdigt.

Når brødet tages ud dækkes det straks med et rent viskestykke, så der dannes damp omkring brødet.

Lad det stå sådan 10 minutter inden viskestykket fjernes og brødet får lov at afkøle helt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Middelhavssalat