Koldhævet rustikt grydebrød

Byg-selv-højbed med plateau

Jeg ville egentlig have delt dette indlæg til sommer, hvor mine fine nye højbede kunne fremvises med planter og blomster i fuldt flor. Men der har simpelthen været så stor efterspørgsel på, hvordan de er bygget, at jeg må dele allerede nu – og derfor kun har billeder af dem i det grå-kedelige og regnfulde “forårsvejr” vi pt. er beriget med.

Jeg har før bygget mit eget højbed til vores køkkenhave (det meget lange bed man ofte ser på min instagramprofil – se det HER), og det blev så solidt og vellykket, at jeg besluttede at skifte de gamle slidte pallerammer vi havde stående ud med to nye og lidt større bede. Derudover ville jeg gerne gøre disse bede lidt mere spændende at kigge på, og derfor har jeg lavet et plateau på dem i den ene ende, hvor bedet er en smule højere end det resterende. Jeg forestiller mig, at det bliver smukt når noget af køkkenhaven hæver sig lidt over resten.

Jeg har udregnet en totalpris på bedet til 768,83 kr. (træ og skruer).

 

Bedets størrelse

Mine bede måler 210 x 120 cm. Når du bygger højbede er det vigtigt at tænke over, at det ikke må blive for bredt. Du skal kunne nå ind i bedet og luge mv.

Bedet er i den ene ende ca. 35 cm højt. I enden med plateau er det ca. 47 cm højt. Se skitsen for de præcise mål.

Dette er målene på MINE bede, men du kan naturligvis vælge lige præcis de mål du ønsker og som passer ind i din køkkenhave. Det er noget af det skønne ved selvbyg. Tænk blot over det med at kunne nå ind i bedet.

Derudover kræver store bede, at der etableres en eller flere tværbjælker, så træet på de lange sider ikke med tiden begynder at give efter for vægten af (ofte tung våd) jord inde fra bedet. Tværbjælker er bjælker, som du monterer indvendigt i den nederste del af bedet, for at give stabilitet til det. Se igen skitsen – både i dette indlæg og i det med det bed jeg byggede for et par år siden. Jo “længere” et bed er, des vigtigere er det at tænke på at give det ekstra stabilitet.

Materialevalg

Når man bygger bede til at dyrke fødevarer i, så er det meget vigtigt, at træet man bruger ikke indeholder uønsket kemi. Meget af det træ man finder i byggemarkeder er trykimprægneret træ. Man kan genkende det på, at det har en let grønlig-gul tone. Trykimprægneret træ vil med tiden afgive imprægneringsmidlet til jorden i bedet, og derved vil det optages i de grøntsager man dyrker i bedet. Det er ikke ønskeligt, og derfor skal man til højbede bruge træ der ikke er behandlet med imprægnering eller lignende.

Det bed jeg byggede for et par år siden (som linket ovenfor) lavede jeg i lærketræ. Men lærk er stortset umuligt at skaffe til en nogenlunde budgetvenlig pris i disse år. Jeg fik en forklaring fra et byggemarked om, at det er fordi meget lærketræ udvindes i Rusland. Derfor importerer man pt. ikke sibirisk lærketræ. Det er muligt at købe dansk lærketræ, men det vil bringe dette bed op i en helt anden prisklasse. Jeg har derfor valgt at bygge bedene her i fyrtræ der er thermobehandlet. Det er IKKE imprægneret men har været udsat for damp ved højtemperatur, hvilket giver den lidt mørkere farve og skulle gøre at træet er mere modstandsdygtigt.

Jeg bruger derudover rustfri skruer til samling af bedet.

Se nedenfor for komplet indkøbsliste til 1 bed af denne type.

 

Indkøbsliste (til 1 bed)

6 x thermo fyr terrassebrædder 26 x 117 mm rillet/glat á 2100 mm

4 x thermofyr terrassebrædder 26 x 117 mm rillet/glat á 3600 mm

2 x raw reglar 47 x 75 mm á 1800 mm

1 pk. NKT Fastners terrasseskrue Rustfri (jeg har i den udregnede pris beregnet at der bruges 25% af en pakke)

 

Du skal derudover bruge

– Boremaskine
– Bor
– Sav
– Tommestok
– Lineal

 

Samlevejledning

1. Alt træ saves i rette længder. Jeg var så heldugt at kunne finde træet til siderne i rette længde.

Derfor skal du save følgende:

6 planker á 210 cm til bedets sider lægges straks væk.

De 4 planker á 360 cm saves i 10 stk. á 120 cm og 2 stk. á 60 cm.

De 10 stykker af 120 cm skal bruges til hhv. bedets ender (3+4 stk.) og plateauets ende (2) samt tværbjælke (1)

De to stykker af 60 cm er længden på plateauet.

Reglar saves i 4 stk. á 46 cm (til enden af bedet ved plateauet) og 2 stk. á 35 cm (til bedets lave ende).

2. Der forbores i træet til hvor skruerne skal sidde. Når du om lidt kører skruerne i så lad vær at skrue dem helt i bund med det samme. Skru alle planker fast ved at køre skruerne 90% ned. Til sidst spændes alle skruerne til.

3. Monter 3 stk 120 cm planker på to reglarstykker á 35 cm. Vær her OBS på at plankerne monteres vinkelret på dine reglar så enderne bliver lige (se billederne ovenfor). Monter herefter på samme måde 4 stk 120 cm planker på to reglarstykker á 46 cm.

4. Du har nu dine ender (bredden) på bedet i hver ende. Den ende med 4 planker skal du senere påsætte plateau på.

5. / 6. Herefter monteres den nederste af de lange planker på hver side af det ene endestykke. Dette gøres på hver side. Og så er det bare at bygge ovenpå med de resterende planker på langsiderne.

7./8. Bedet er nu næsten færdigt og kan flyttes til sin endelige placering. Herefter monteres plateauet ved at montere de to sidste reglar overfor hinanden 60 cm fra den høje ende af bedet. Der sættes to planker af 120 cm på de to reglar (se skitse) og en planke á 120 cm nederst på de to reglar (tværbjælke der holder dit bed godt sammen). Herefter kan de to sider á 60 cm monteres. Se skitsen for denne del, da jeg desværre ikke fik taget billeder af dette.

9. Efterspænd afslutningsvis alle skruer. Dit bed kan nu fyldes med jord og er klar til brug. Overvej at fore bunden med ukrudtsdug.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Koldhævet rustikt grydebrød