Borddekoration med vintertema

Juleboller m. chokolade, rosiner og appelsin

Juleboller drager tit tankerne hen på brød fyldt med sukat – og sukat er i dén grad noget der kan dele vandene! Enten er man helt vild med det .. ellers er man det ikke.

At julebollerne typisk indeholder sukat betyder også, at mange går udenom dem ved bageren. Det er synd, for de bløde boller (som også indeholder rosiner og mørk chokolade – uhmmmm!) er nu lækre at nyde her i juletiden, når familie og venner samles.

Her får du min opskrift på de lækreste bløde og svampede juleboller UDEN sukat, men i stedet med appelsinskal, mørk chokolade og rosiner samt hasselnøddeflager og perlesukker på toppen.

Opskrift på juleboller (15 stk. i en lille bradepande på 23 x 33 cm – halv størrelse af en almindelig bradepande)

Arbejdstid: 2 timer (inkl. hævning og ovntid)

 

Ingredienser

4,5 dl let- eller sødmælk

2 spsk smør

50g gær

2 spsk sukker

½ tsk salt

½ tsk kardemomme

1 dl tørret og kandiseret appelsinskal (jeg bruger DENNE)

1 dl rosiner

1 dl hakket mørk chokolade, minimum 70% (den må gerne være til den lidt bitre side)

ca. 10 dl hvedemel

 

Pensling: et sammenpisket æg

Drys: Hasselnøddeflager (ca. 1 dl) og perlesukker efter smag

 

Sådan gør du:

Lun mælk og smør i en lille gryde ved lav varme til smørret er smeltet.

Hæld mælk og smør over i et stort dejfad og lad det ganske kort blive lillefinger-temperatur.

Kom sukker, salt, kardemomme og gær i og rør rundt til alt gær er opløst.

Tilsæt et par dl hvedemel sammen med rosiner, chokolade og appelsinskal. Rør godt rundt.

Tilsæt mere hvedemel indtil du har en dej, der er så fast at den kan tages ud på et meldrysset bord.

Ælt mere hvedemel i dejen til du har en dej der er fast, men den må gerne stadig klistre en smule.

Lad dejen hæve på bordet under et rent viskestykke i 45 minutter.

 

Slå dejen ned igen og ælt den kortvarigt inden du deler den i 15 mindre stykker.

Rul hvert stykke til en bolle og placer dem på række i et firkantet ovnfast fad (størrelse af en halv bradepande – bager du dobbelt portion kan du bruge en dyb bradepande). Lad der være 1-2 cm mellem hver bolle og fyld fadet ud.

Pensl med æg, drys med hasselnøddeflager og perlesukker. Sæt fadet ind i midten af en kold ovn.

Kog ½ liter vand og hæld den i et lille fad og stil ind nederst i ovnen.

Luk ovnen til og lad nu julebollerne hæve under damp i 20 minutter.

Tag skålen med vand ud og tænd ovnen på 180 grader varmluft. Bagetid ca. 16-20 minutter – men husk: ovne er forskellige. Du skal bage julebollerne til de er gyldne og lyder hule, når du banker på dem.

Lad dem køle af i det ildfaste fad og del dem fra hinanden inden servering.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Borddekoration med vintertema