Åbne fajitas m. kylling, kartoffel og sorte bønner

Lammekølle m. rosmarin og hvidløg

Hos os er det tradition, at der skal serveres lam til en hyggelig middag med familie eller gode venner, når det er påske. Det er et virkeligt lækkert måltid, når lammekøllen får lov at være centrum.

En lammekølle bliver mør og saftig, når den steges længe og akkompagneres af rosmarin og hvidløg – og så er det noget af det nemmeste at lave. Du skal altså ikke stå over gryderne hele dagen for at lave en lækker lammekølle. Den passer sig selv det meste af tiden.

Med min opskrift får du både opskriften på den lækreste lammekølle og den perfekte følgesvend til den: en lammesauce med MASSER af smag!

Opskrift på lammekølle og lammesauce (til 4 pers.)

Arbejdstid: 3 timer

 

Ingredienser

1 lammekølle på ca. 2 kg

1 liter vand

1 spsk olivenolie

2 fed hvidløg (presses)

2 tsk groft salt (gerne flagesalt)

5 friske stængler rosmarin

2 gulerødder

1 rødløg

3 forårsløg

 

Til saucen:

250 ml piskefløde

1 dl mælk

2 spsk maizena

2 spsk æblemost

Salt og peber efter smag

 

Sådan gør du:

1. Rids fedtet øverst på lammekøllen med en meget skarp kniv. Du må ikke skære ned i kødet.

2. Gnid olivenolie ind i din lammekølle og gnid den herefter med presset hvidløg og salt. 2 af rosmarinstængler hakker du så fint som muligt og gnider også ind i køllen.

3. Kom lammekøllen i et ovnfast fad (ca. størrelse af ½ bradepande) og hæld vandet ved. Skræl gulerødderne, fjern skallen fra rødløget og skær det skyl forårsløgene og skær enderne fra dem. Kom grøntsagerne og de sidste kviste rosmarin i vandet ved lammet.

4. Steg først lammekøllen i ovnen ved 210 grader varmluft i 15 minutter.

5. Skru ned på 140 grader og lad lammekøllen stege videre i 2 timer. Overhæld løbende lammet med væsken fra fadet – gerne hver 20.-30. minut.

Hvis du har et stegetermometer så sæt meget gerne det til. Lammet skal have en kernetemperatur på 70 grader, når du tager det ud af ovnen – så er det gennemstegt (uden at være gråt) efter at have hvilet.

6. Lad lammekøllen hvile i 30 minutter inden servering. Dæk den let med et stykke stanniol.

7. Imens lammet hviler laver du din lammesauce:

Tag 4 dl af væsken fra fadet fra. Bring det hurtigt i kog ved høj varme i en lille gryde og kog det ind til det halve. Skru ned til medium varme. Tilsæt piskefløden og æblemost. Ryst en meljævning af maizena og mælk. Saucen skal småsimre imens du tilsætter jævning lidt ad gangen under rolig omrøring med et piskeris. Når den ønskede konsistens er opnået smages saucen til med salt og peber.

8. Skær din lammekølle ud ved at tage fat om køllen og “slice” kødet af med en skarp kniv.

TIP! Dæk et enkelt og elegant bord til din påskemiddag. Dan en ranke af grønne grene midt på bordet som simpelt bordpynt.

 

Gode råd og tips til din lammekølle

 

Lammekøllen er større eller mindre en foreskrevet i opskriften her

For hver 250g kød din lammekølle er større/mindre kan du vejledende tage 15 minutter af ovntiden eller lægge 15 minutter til (af langtidsstegningen under punkt 5).

 

Hvis du ønsker en rosa lammekølle

For en rosa lammekølle tages den ud allerede ved 65 grader. Den bør herefter fortsat hvile 30 minutter inden servering.

 

Godt tilbehør til din lammekølle

Udover lammesaucen foreslår jeg, at du serverer lammet sammen med nedenstående tilbehør.

Du skal ikke lade dig skræmme af lakrids-hvidløgskartoflerne – de smager FANTASTISK til lammet, som har en meget markant smag. De bagte grøntsager står også godt til og så foreslår jeg to salater til din påskemiddag: en waldorfsalat og en sprød salat med pære, blåbær og lemonmarinade, som kombinerer sødme og syrlighed på lækreste vis.

Klik på billederne for opskrift.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Åbne fajitas m. kylling, kartoffel og sorte bønner